Джордж Буш Белият дом официално призна, че US-президентът "по погрешка" е съобщил за очакваната покупка на значително количество уран на Ирак от Африка, предава ИТАР-ТАСС.

Припомняме, че това твърдение президентът на САЩ изрази в посланието си от януари тази година, което стана основание за продължаване на военните действия срещу режима на Садан Хюсейн. В него Буш заяви, че британското правителство разполага с достоверни сведения за намеренията на Ирак да закупи от Африка значително количество уран.

Изявлението на президента е некоректно, тъй като се базира на подправени документи на африканската държава Нигерия, призна на брифинг прессекретарят на Белия дом Ари Флейшър.

Напомняме, че вчера – 7 юли, британският парламент сне подозренията си срещу правителството за фалшивицикации и измами на депутати, които аргументират необходимостта от военна намеса в Ирак. Комитетът на британския парламент по външните работи обаче отправи критики към правителството в безотговорно потвърждаване на сведенията на разузнавателните служби за наличието на оръжия за масово поразяване в Ирак.

Това стана причина за обтягане на отношенията между правителството и медийната агенция Би Би Си, според която, представителят на премиера Тони Блеър Алистър Кемпбел умишлено е преувеличавал информацията на разузнавателните служби за наличието на оръжия за масово поразяване в Багдад.