Бин Ладен предлага мир на Европа, но не и на САЩ

Буш подкрепи Шарон Американският президент Джордж Буш изрази твърдата си подкрепа за предизвикалия противоречия план на израелския премиер Ариел Шарон за изтегляне на израелските войски и заселници от Газа и част от Западния бряг.

След срещата си със Шарон в Белия дом Буш заяви, че този план е исторически и смел акт, който може да прекрати отдавнашния конфликт в района.

Буш заяви още, че палестински бежанци не трябва да се заселват в Израел, отхвърли идеята за възстановяване на границите от 1949 година и е на крачка от одобряване на най-оспорваната част от плана на Шарон - за запазването на няколко големи селища на Западния бряг.

Изглежда, че Буш е дал на Шарон всичко, което израелският премиер е искал, и е прекроил плановете за бъдещо близкоизточно мирно споразумение, коментира Би Би Си.

Преди срещата палестинските лидери призоваха американския президент Джордж Буш да не подкрепя плановете за бъдещето на еврейските селища, предложени от израелския премиер Ариел Шарон.
Палестинският лидер Ясер Арафат заяви, че американска подкрепа за плана би убила надеждата за установяване на мир в Близкия Изток.

Главният палестински посредник Саеб Ерекат обвини Джордж Буш, че се опитва да заличи резолюциите на ООН, международните споразумения и известният като "пътна карта за мир" мирен план, подкрепян до скоро от самия Вашингтон. Според Ерекат това е равнозначно на отклоняване от международните закони и може да има катастрофални последици.

Мешал Терористичната фракция ХАМАС призова всички палестински фракции да се обединят в борбата срещу Израел.
Политическият лидер на движението Халед Машал заяви, че изказванията на Буш и Шарон доказват, че “единственото, което остава на палестинците, е въоръжената съпротива”.
По думите му, отричането от страна на Буш правата на палестинските бежанци за връщане в Израел и подкрепата на идеята за укрепването на селищата на Западния бряг са разпръснали илюзиите, че може да има мирен процес под опеката на САЩ. Буш “унищожи както Пътната карта, така и всички други програми за мирно разрешаване” на конфликта, заяви Машал.

Представител на “Ислямски джихад” подчерта, че отрицанието на правата на палестинските бежанци за връщане означават обявяване на война на палестинския народ.