Долната камара на Чехия се съгласи в сряда да даде повече права на еднополовите двойки в гражданско партньорство, но разочарова активистите, като не нарече съюза им брак и не разреши съвместно осиновяване, предава "Ройтерс".

Чешката република позволява на еднополовите двойки да регистрират своите съюзи, но този статут не им позволява да осиновяват съвместно деца, да притежават съвместно имущество или да получават пенсии за вдовци и вдовици.

Повече от половината държави от Европейския съюз разрешават еднополовите бракове, но има широко разпространена съпротива в източните страни, които са били под комунистическо управление в продължение на десетилетия, където мнозина казват, че това трябва да остане запазена територия на хетеросексуалните двойки.

След месеци на остър дебат, умален вариант на законопроекта премина през гласуването в сряда.

"Съществуващата институция за регистрирано партньорство не е задоволителна", каза по време на дебата един от вносителите на законопроекта Йозеф Бернар. "Тя трябва да бъде разширена, за това има съгласие в долната камара."

Проучване на общественото мнение от агенцията CVVM миналата година показа, че 58% от чехите вярват, че еднополовите двойки трябва да имат правото да се женят, а още повече казват, че трябва да им бъде разрешено да осиновяват.

Съгласно промените в законопроекта съвместното осиновяване ще е възможно само ако единият от партньорите е биологичен родител.

"Това е тъжен ден за хиляди семейства с деца, които имат две майки или двама бащи, и за стотици хиляди ЛГБТ хора", каза групата Jsme Fer (Ние сме справедливи), която се бори за еднополовите бракове, на X платформа.

"Това е тъжен ден за справедливостта и равенството в нашата страна.

Президентът Петр Павел каза на X, че не вижда "никаква причина за ограничаване на законните права въз основа на сексуална ориентация".

Според фондацията Human Rights Campaign (HRC) около 36 държави в света са направили еднополовите бракове легални, откакто Нидерландия направи това през 2001 г.

И Беларус погва "ЛГБТ-пропагандата"

И Беларус погва "ЛГБТ-пропагандата"

Минск следва стъпките на Путин