Вацлавският площад в Прага се превърна в център за масовите културни събития, посветени на 30-годишнината от Нежната революцията, в резултат на което Комунистическата партия загуби властта в Чехословакия.

Там започна "Концерт в името на бъдещето". Водещи чешки поп певци и музикални групи изпълняват песни и музикални композиции, свързани със събития отпреди 30 години в Чехословакия. Между изпълненията на сцената на открито политиците, обществениците и културните дейци се обръщат към публиката. Те призовават за защита на демокрацията и гражданските свободи.

Според полицията около 40 хиляди граждани са се събрали на Вацлавския площад. До приключване на концерта, движението по прилежащите улици е блокирано.

Водещи чешки политици взеха участие в празненствата по повод годишнината от Нежната революция. И така, първият от тях министър-председателят на републиката Андрей Бабиш в неделя сутринта положи венец пред паметната плоча на една от сградите на Националния авеню, където на 17 ноември 1989 г. силите за сигурност на предишния режим насилствено разпръснаха студентска демонстрация.

Демонстрацията на пражки студенти стана сигнал за обща стачка в Чехословакия. Скоро след това комунистите напуснаха най-високите държавни постове, беше сформирано правителство на национално единство, а писателят-дисидент Вацлав Хавел беше избран за президент на страната.