Черногорците се отправят към урните в неделя за предсрочни избори, съобщава "Ройтерс".

Мнозина избиратели се надяват, че вотът ще довее до сформирането ново правителство, което да осъществи икономически реформи, да подобри инфраструктурата и да доближи държавата-членка на НАТО до членството в Европейския съюз (ЕС).

Черна гора отива на избори в неделя

Черна гора отива на избори в неделя

Опит за намиране на изход от политическата безизходица

Избирателните секции отварят в 7 часа сутринта и затварят в 20 часа.

Около 542 000 гласоподаватели имат право да избират измежду 15 партии и коалиции, предлагащи кандидати, вариращи от групи, които са твърдо прозападни, до такива, които са просръбски и проруски.

Изборите ще бъдат първите в Черна гора от повече от 30 години, в които няма да участва Мило Джуканович, който беше почти непрекъснато министър-председател или президент на страната от 2001 г. насам. Той загуби президентските избори през април и отстъпи на заден план в политиката.

Проучвания и анализатори прогнозират, че центристкото движение "Европа сега", водено от финансовия експерт Милойко Спаич и настоящия президент Яков Милатович, е най-вероятно да спечели най-много гласове, но няма да разполага с достатъчно места в парламента, за да състави самостоятелно ново правителство.

37-годишният Спаич, бивш министър на финансите, който през 2021 г. започна икономически реформи, включващи увеличения на средните заплати, сега обещава допълнителни увеличения на заплатите, както и седемчасов работен ден вместо сегашните осем часа.

Демократическата партия на социалистите, партията, ръководена преди от Джуканович, бележи спад в популярността след три десетилетия на господство и има ново ръководство, което търси шанс да се завърне на политическата сцена.

Лидерът на партията Даниел Живкович обвинява сегашното правителство на страната, че застрашава пътя на Черна гора към ЕС и обещава да го деблокира, ако ДПС се върне на власт. Черна гора, живописна страна на Адриатическо море с население от около 620 000 души, някога се смяташе за най-готовата за присъединяване към ЕС от страните от Западните Балкани.

Джуканович изведе Черна гора до независимост от Сърбия през 2006 г. и се противопостави на Русия , като се присъедини към НАТО през 2017 г. Алианс, доминиран от партии, търсещи по-тесни връзки със Сърбия и Русия, измести ДПС от власт на предишните парламентарни избори през 2020 г.

Новият управляващ съюз обаче скоро изпадна в хаос, което спря пътя на Черна гора към ЕС и създаде политическа безизходица. Правителството падна при вот на недоверие миналата година, но остана на власт в продължение на месеци поради безизходицата.

На изборите в неделя ще участват и коалицията Обединено действие за реформи, която включва действащия премиер Дритан Абазович, и просръбска и руска коалиция, наречена "За бъдещето на Черна гора".

Абазович, който се представи като лидер на борбата с организираната престъпност в страна, в която това се разглежда като един от основните проблеми, също обещава няколко стъпки за подобряване на жизнения стандарт на избирателите.

САЩ виждат опасност от руска намеса в изборите в Черна гора

САЩ виждат опасност от руска намеса в изборите в Черна гора

Но са уверени в правилния курс, поет от страната