•"ЧЕРНИТЕ ВДОВИЦИ" СА ВЕЧЕ В МОСКВА•
•САПЬОР ЗАГИНА ПРИ ОБЕЗВРЕЖДАНЕ НА ВЗРИВА

ПОСЛЕДНО:
Трофимов - Тушино, 5 юни ••Загиналият е майор Георгий Трофимов на 29 години от частите на федералните служби за сигурност. Именно той е разминирал миналата събота неизбухналия “шахидски пояс” на една от терористките в Тушино.
От службата му изключват каквато и да е била негова грешка при снощната акция. Припомня се, че в началото е направен опит бомбата да се обезвреди с помощта на специален робот и хидропушка. След това Трофимов се е приближил да установи резултата от действията на робота. Една от версиите сочи, че тъкмо тогава е станал случаен контакт между самоделното взривно устройство (СМУ) и неговото захранване.
след взриваИменно за това говори при разпитите и заловената 23-годишна терористка Зарема Мужихоева, която е съобщила, че устройството има някакъв дефект. Самата тя на няколко пъти се е опитала да го задейства в кафенето, но не е успяла.
Според други предположения устройството може да е задействано дистанционно от съучастници на чеченката, когато са видели, че към него се приближава офицер от спецчастите.
В същото време следствието установи, че това СМУ е идентично с двете от атаката при Тушино. Разликата е, че двете “черни вдовици” от събота са разположили пластичния взрив около кръста като пояс, а Мужихоева го е носела в чанта.••

ИНЦИДЕНТЪТ:
Около 22.30 часа (21.30. българско време) в сграда на 1-ва Тверско-Ямска улица, където е разположено кафе "Имибир", служители на охраната са задържали жена, която предупредила, че носи взривно устройство.

Органите на реда извели жената на улицата и й наредили да легне на земята. На местопроизшествието веднага пристигнали представители на всички оперативни служби на града, а живущите в района били предупредени за евентуалната опасност.

Установено е, че жената е 23-годишна чеченка и е готвела крупен терористичен акт в центъра на Москва. Предполага се, че тя е била третият член на групата, извършила атаката срещу Тушино в събота – 5 юни.

Взривът е бил подготвен от 400 грама пластично вещество с електродетонатор с използвана батерия. Чеченската "черна вдовица" е била и в състояние на наркотично опиянение, твърдят служители на силите за сигурност.

След като сапьорите изследвали взривното устройство, което се намирало в чантата на "шахидката", с помощта на специален робот, се опитали да го унищожат, при което е избухнал взрив и 29-годишен сапьор е загинал на място.

С помощта на фоторобот е задържан предполаем съучастник на жената, оптала се да задейства взривно устройство в ресторант "Имбир" в Москва, съобщи NewsRu. В момента той заедно със задържаната терористка се намира в следствения изолатор на руските федерални служби "Лефортово".

Задържаният е 26-годишен жител на града, заместник генерален директор на търговска фирма Зураб Дадев. Тази информация обаче все още не е потвърдена от официалните органи на реда, уточнява Интефакс.

Съучастието на задържания в организиране и извършване на терористични нападения на територията на Москва в момента се установява. Оперативни служители проверяват видеоматериал от поставена видеокамера на 1-ва Тверско-Ямска улица, на който е възможно да е заснет съучастникът на терористките.

Според охранителите на ресторант "Имбир" жените са имали съучастник. По техни думи, по време на инцидента той се е намирал в близост до заведението.

Прокурорът на Москва Михаил Авдюков съобщи пред ИТАР-ТАСС, че в момента следствено-оперативна група извършва проверка на имената на задържаната жена. В хода на разпита тя на два пъти е назовала различни имена. За момента може да се говори, че името на жената е условно, заяви прокурор Авдюков.