Международният комитет на Червения кръст е приел решение да евакуира от Ирак 35 чуждестранни служители, които се очаква още днес да напуснат страната. Това съобщи началникът на Международния комитет на Червения кръст в Ирак Пиер Гасман след серията от терористични атаки, извършени вчера – 27 октомври в Багдад.

Напомняме, че един от вчерашните удари порази представителството на Червения кръст в иракската столица, при който терорист-самоубиец с линейка, заредена с взрив, се вряза в сградата.

Силно сме обезпокоени от случилото се. Това е умишлена атака срещу Червения кръст, срещу работата ни, както и срещу нашия символ, заяви прессекретарят на Комитета на Червения кръст Антонела Нотари.

По думите й, все още е рано да се говори за пълно изтегляне на всичките служители на Червения кръст от Ирак, който работи в страната от 1980 г.

•Организацията се гордее с това, че винаги последна напуска конфликтните зони. Ние сме длъжни да анализираме създалата се ситуация и знаем, че работата ни е нужна на иракските граждани. Тези събития обаче правият позицията ни много сложна.•

Както напомня NEWSru, през август Международният комитет на Червения кръст съкрати наполовина служителите си в Ирак във връзка със заплахата от възможни терористични удари.