В неделя въоръжени етнически сърби с автомобили щурмуваха село в Северно Косово, сражавайки се с полицията и барикадирайки се в манастир.

Това е поредният случай на възобновяване на насилието в размирния населен предимно със сърби северен район на Косово, коментира "Ройтерс".

При инцидента загинаха четирима души.

Обсадата се съсредоточи върху сръбски православен манастир близо до село Баня в региона с преобладаващо сръбско население, където монаси и поклонници се скриха в храм, докато се водеше престрелка.

По данни на властите в Косово и Сърбия един полицай и трима от нападателите са загинали.

Според разказите на косовската полиция и на сръбския президент Александър Вучич група косовски сърби са разположили камиони на моста към селото и са стреляли по приближилите се полицаи.

След това битката се е пренесла в близкия манастир.

Въоръжените лица обаче са напуснали манастира през нощта, каза Сръбската православна църква, но не е ясно къде са отишли.

Вучич каза, че действието е бунт срещу косовския премиер Курти, който отказа да създаде асоциация на сръбските общини в Северно Косово.

"Сърбия никога няма да признае независимо Косово, можете да ни убиете всички", каза държавният глава Вучич на нарочно свикана пресконференция.

Двама сърби са тежко ранени, а четвърти от тях може да е починал, уточни Вучич. Той осъди убийството на полицая и призова косовските сърби да се въздържат.

Епархията Рашка-Призрен на Сръбската православна църква, която включва Баня, каза, че мъже в бронирана кола са влезли в комплекса на манастира, принуждавайки монасите и посещаващите вярващи да се заключат в храма.

По-късно косовската полиция каза, че е влязла в манастира и проверява за възможни проникнали сред богомолците. Трима техни служители също са ранени, както и убит в техните редици, каза полицията.

Министърът на вътрешните работи на Косово Джелал Свекла каза, че полицията е открила голям брой тежки оръжия, експлозиви и униформи, "които са достатъчни за стотици други нападатели", което показва подготовка за масово нападение.

Ръководителят на мисията на ООН в Косово Каролайн Зиаде и върховният представител на Европейския съюз по външната политика Жозеп Борел осъдиха насилието.

Борел е разговарял както с Курти, така и с Вучич.

Войски на НАТО, заедно с членове на полицейските сили на ЕС EULEX и косовската полиция, могат да бъдат видени да патрулират по пътя, водещ към Баня, съобщи репортер на "Ройтерс".

Косовската полиция е обкръжила сръбски манастир

Косовската полиция е обкръжила сръбски манастир

Там се крият 30-та нападатели, убили и ранили полицаи

Косовската гранична полиция затвори два пункта със Сърбия.

Сърбите в Северно Косово отдавна настояват за прилагането на постигнатото с посредничеството на ЕС споразумение от 2013 г. за създаването на асоциация на автономни общини в техния район.

Спонсорираните от ЕС преговори за нормализиране на отношенията между Сърбия и Косово бяха в застой миналата седмица, като блокът обвини Курти, че не е успял да създаде асоциацията.

Етническите албанци съставляват по-голямата част от 1,8 млн. население на Косово, което е бивша провинция на Сърбия.

Пограничен инцидент със загинал полицай нажежи страстите между Косово и Сърбия

Пограничен инцидент със загинал полицай нажежи страстите между Косово и Сърбия

Президентът на Косово Вьоса Османи посочи, че инцидентът е оркестриран от сръбски престъпни групировки

Около 50 000 сърби в северната част на страната обаче никога не са приемали декларацията за независимост на Косово от 2008 г. и все още смятат Белград за своя столица.

Това е факт повече от две десетилетия след въстанието на косовските албанци срещу репресивното сръбско управление.

Съпротивата доведе до намесата на САЩ и създаване на независима държава Косово.