US-части Последно:
<<<САЩ се отказаха от Северния фронт в Турция
<<<Операцията срещу Ирак започва в четвъртък – 20 март, рано сутринта. Това с почти сигурна определеност съобщи британската Sky TV, позовавйки се на анонимен източник от Вашингтон.
Според телевизията 14-те американски Б-52, намиращи се в британски военни бази, се товарят вече с бомби и ракети.
<<<Буш юридически е свободен да даде начало на атаката срещу Ирак
<<<Междувременно британският премиер Тони Блеър е провел 20-минутен телефонен разговор с американския президент Джордж Буш, с който са обсъдили предстоящите военни действия срещу Ирак.
На среща с ключови министри от правителството си Блеър също е обсъдил кризата около Багдад. SKY.news коментира, че това заседание е било среща на “Военния кабинет”.
Пред Камарата на общините Тони Блеър обяви, че Садам Хюсеин трябва да поеме цялата отговорност за всички престъпления, които е извършил , както и за тези, които ще последват по време на предстоящата война.
<<<US-десант в Северен Ирак?
<<<Британски крилати ракети вече са доставени на авиобазата в Кувейт, където се намират и бомбардировачите “Торнадо”, с които те ще бъдат изстрелвани срещу цели в Ирак. Тези ракети са създадени през последните 15-16 месеца, имат радиус на действие повече от 1100 километра и според специалистите това са най-точните оръжия от този клас.
US-части<<<Показателно за приближаващите бойни действия е и че на акредитираните към централното командване на САЩ журналисти е разрешено да прекарат нощта в сряда срещу четвъртък, 19 – 20 март, в пресцентъра СЕНТКОМ във военния лагер “Ас Саилийа”, на 20 км. от катарската столица Доха. До сега командването не беше провеждало никакви брифинги, заявявайки, че те ще започнат с началото на бойните действия.
<<<Британската Скай-ТВ съобщи, че коалиционните войски са преминали в демилитаризираната зона на иракско-кувейтската граница. Това означава, коментират наблюдателите, че до началото на операцията остават броени часове. За момента обаче от Пентагона не са потвърдили нито отхвърлили информацията. Зоната е с широчина 15 км. - 5 в кувейтска и 10 в иракска територия.
<<<Бойни самолети, базирани на атомния самолетоносач Ейбрахъм Линкълн, са бомбардирали цели в западните райони на южната безпилотна зона в Ирак. Това съобщи контраадмиралът на американските Военно-морски сили Джон Кели. По думите му ударът е нанесен по комадните щабове на иракската противо-въздушна отбрана. За щетите от бомбардировките не се съобщава.
Екипажът на "Теодор Рузвелт" мина на нощен режим; ударните US-групи са на позиция, раздават им боеприпаси; 2-часово инфо-затъмнение преди атаката

Спецподразделения на САЩ и агенти на ЦРУ вече са навлезли на Иракска територия, съобщава ГазетаРу, цитирайки NBC.

Мобилните части набелязват потенциални цели, извършват разузнавателна дейност, както и всяка друга подготовка за предстоящото навлизане на американската армия.

Ексклузив:
Иракските депутати са готови да умрат за Садам
US-части блокирани от пясъчна буря

зоната Операцията, по сведения на военни източници, ще се нарича “Свобода за Ирак”. В момента един от основните проблеми пред командването е евентуалното използване на химическо оръжие от Ирак като отговор на военната операция, казва командирът на 1-ва дивизия от морската пехота Джеймс Матис.

Припомняме, че в последните няколко месеца нееднократно се съобщаваше за спецподразделения, които работят на иракска територия, подготвяйки “театъра на военните действия”.

Междувременно, американският държавен секретар Колин Пауъл заяви, че САЩ не се интересуват от изхода на днешното заседание на Съвета за сигурност на ООН по темата Ирак. САЩ няма да участва в заседанието на равнище министри на външните работи, уточни Пауъл. В заседанието няма да участва и британският външен министър Джак Стро.

US-частиЗаседанието ще се проведе няколко часа преди изтичането на срока на ултиматума на Джордж Буш към Садам Хюсеин и неговите синове. САЩ ще влязат при всички случаи в Ирак, дори ако Садам Хюсеин напусне страната. Това заяви късно снощи говорителят на Белия дом Ари Флайшър. Можем да се надяваме, че тогава влизането ще бъде мирно, тъй като в този случай заповедта на иракските офицери да окажат съпротива ще отпадне, каза още Флайшър.

Идната нощ – в 03.00 българско време, изтича ултиматумът, даден от Джордж Буш на иракския президент Хюсеин. Той трябва да напусне страната заедно със синовете си, в противен случай САЩ ще атакува във време определено по “наше усмотрение”, заяви в обръщението към американската нация Буш.

В отговор на това, лично Садам и двамата му сина заявиха, че няма да напуснат Ирак, а “Америка ще плаче с кървави сълзи”.