Член на военния кабинет на Израел обвини в сряда коалицията на премиера Бенямин Нетаняху, че се е провалила на фона на войната в Газа. Това предизвика укор от партията на Нетаняху "Ликуд", докато политическите разделения се задълбочават.

Гади Айзенкот, наблюдател във военния кабинет, каза, че Нетаняху се е провалил по отношение на сигурността и икономиката и призова за избори до края на годината.

Бившият военен началник, чийто най-малък син беше убит в битка в Ивицата Газа през декември, каза, че Нетаняху заблуждава гражданите с лозунги за "пълна победа" срещу "Хамас", вместо да бъде искрен за сложността на войната в Газа, която продължава осем месеца.

"Всеки, който казва, че ще разпуснем няколко батальона в Рафах и след това ще върнем заложниците, сее фалшива илюзия, каза той. Ще отнеме три до пет години, за да стабилизираме Газа и след това още много години, за да изградим алтернатива на Хамас.

Той каза, че Нетаняху не е успял да изпълни най-важните си предизборни обещания за 2022 г., включително спиране на ядрената програма на Иран, формализиране на дипломатическите връзки със Саудитска Арабия и укрепване на икономиката.

Израел започна въздушна и наземна офанзива в Газа миналия октомври, обещавайки да унищожи палестинската ислямистка групировка "Хамас". Експертите обаче се съмняват дали това е възможно.

В изявление в Telegram партията "Ликуд" каза, че Айзенкот и израелският военен министър Бени Ганц, основният съперник на Нетаняху, търсят извинения да напуснат коалицията в разгара на войната.

Израел очаква да се бие в Газа още седем месеца

Израел очаква да се бие в Газа още седем месеца

Съветникът по националната сигурност на Израел повтори, че войната в Газа е "оправдана" и "необходима"

"Вместо да преследват победа, те се занимават с дребна политика", каза Ликуд.

Това е само последният спор в коалицията, който повдига въпроси за това колко дълго военновременното правителство на Израел би могло да оцелее. Нетаняху се противопоставя на противоречиви искания от членовете на коалицията и е подложен на международен натиск, включително от най-големия съюзник Съединените щати.

Повече от 36 000 палестинци са били убити при нападението на Израел срещу Газа, съобщи министерството на здравеопазването на блокирания анклав, а хиляди други са в капан под развалините.

По-рано през май Ганц заплаши да оттегли своята дясноцентристка партия от разширената извънредна коалиция на консервативния премиер до 8 юни, ако Нетаняху не предложи яснота относно следвоенните планове за Газа.

Ганц помогна за разширяване на подкрепата за правителството в Израел и в чужбина, но ако се оттегли, министър-председателят все още ще управлява мнозинството в парламента с подкрепата на ултранационалистически партии.

По-голямата част от 2,3-милионното му население е разселено и преживява хуманитарна катастрофа, тъй като хуманитарните организации съобщават за широко разпространено недохранване и срината здравна система.

Трима израелски войници убити в битка в южната част на Газа

Трима израелски войници убити в битка в южната част на Газа

Те са били наранени от взривно устройство, задействано в сграда в Рафах.

Войната започна, след като водени от "Хамас" бойци атакуваха южните израелски общности на 7 октомври, призовавайки за край на израелската окупация, убивайки около 1200 души и завладявайки повече от 250 заложници, според израелските данни. В Газа остават около 120 заложници.

"Хамас" вероятно няма да бъде напълно победен още седем месеца, каза съветникът по националната сигурност на Израел, подчертавайки трудностите, които страната изпитва при смазването на ислямистката групировка в Газа.

"Имаме още седем месеца битка, за да задълбочим постижението и да постигнем това, което определяме като унищожаване на правителствения и военния капацитет на "Хамас" и Ислямския джихад", каза Цачи Ханегби в сряда в интервю за държавното радио Kan.