Базираният във Вашингтон Център за стратегически и международни изследвания (CSIS) е проучил стотици търговски сателитни изображения на доставките на боеприпаси от Северна Корея до Русия от август 2023 г. насам.

Както пишат авторите на проучването, корабният трафик между севернокорейското пристанище Наджин и руските пристанища в Далечния изток все още продължава, въпреки че са настъпили някои промени в корабната дейност. Това обобщи Би Би Си.

Авторите на проучването са установили, че от август 2023 г. насам е имало поне 25 посещения на пристанище Наджин за натоварване на севернокорейски боеприпаси и доставянето им в Русия.

Най-малко 19 кораба с деактивирани транспондери са се отзовали на пристанище Восточний в Русия, за да разтоварят и натоварят контейнери.

CSIS изчислява, че тези плавания са улеснили прехвърлянето на повече от 2,5 милиона артилерийски снаряди и други боеприпаси.

Освен това сателитните снимки на севернокорейската железопътна гара Туманган на границата с Русия, придобити между октомври 2023 г. и януари 2024 г., показват безпрецедентен брой железопътни вагони от различни видове - както на тази гара, така и на гарата на руското крайморско село Хасан от другата страна на границата. Както беше отбелязано, последните нива на железопътния трафик тук са много по-високи, отколкото са били между 2019 и 2023 г.

Оръжейните заводи в Северна Корея работят "на пълни обороти" за Русия

Оръжейните заводи в Северна Корея работят "на пълни обороти" за Русия

Москва е получила 6700 контейнера с милиони боеприпаси от Пхенян

Според авторите на изследването, в което са публикувани множество сателитни снимки на въпросните обекти, Русия активно разширява инфраструктурата на Тихорецкия склад за боеприпаси в Краснодарския край, склада за боеприпаси в Моздок и летище Егорликская в Ростовска област, което е превърнато в склад за боеприпаси, за да се съхраняват боеприпаси по-близо до фронтовата линия.

Проучването, озаглавено "Големи доставки на боеприпаси от Северна Корея за Русия", е публикувано на уебсайта на CSIS Beyond Parallel - проект, посветен на проблемите и перспективите за обединение на двете Кореи.

САЩ и Китай обсъждат военното сътрудничество между Русия-Северна Корея

САЩ и Китай обсъждат военното сътрудничество между Русия-Северна Корея

Заради все по-дестабилизиращото и ескалиращо поведение на КНДР

CSIS е най-големият американски мозъчен тръст в областта на международните отношения и отбраната. През 2013 г. той заема първо място в световната класация на мозъчните тръстове, занимаващи се с въпросите на отбраната и националната сигурност.