В рамките на 2 или 3 години Северна Корея може да изгради напълно действаща подводница с балистична ракета. Това предупреди високопоставен южнокорейски военен представител, цитиран от Ройтерс.

Представителят поясни, че снимките от проведения през уикенда тест на балистична ракета, изстреляна от подводница на Северна Корея, изглежда са автентични.

Припомняме, в събота КНДР проведе тест на балистична ракета от подводница. Информацията беше съобщена от държавната медия KCNA, но тя не разкри кога и мястото на извършване на изпитанието.

Говорител на военното министерство на Южна Корея съобщи, че тестът на КНДР е „много сериозен и обезпокоителен".

Призоваваме Северна Корея незабавно да спре разработването на такива ракети, които застрашават стабилността на Корейския полуостров и Североизточна Азия, добави говорителят на военното ведомство. По думите му комунистическата държава все още се нуждае от време да разработи допълнително оборудване, за да може напълно да работи системата.

Китай описа ситуацията на Корейския полуостров като „много комплексна и деликатна".

На 10 февруари 2005 година Северна Корея обяви, че създава ядрено оръжие като възпиращо средство срещу вражеско нападение. На 9 октомври 2006 година Пхенян се похвали, че успешно е провел първия си ядрен тест - мощността е била по-малка от килотон. На 25 май 2009 година комунистическата държава извърши втори ядрен тест, използвайки мощност между 2 и 7 килотона.