Датските здравни власти следващата седмица ще започнат да предлагат на още групи граждани да получат трета бустерна доза ваксина срещу COVID-19. Това съобщи в петък здравният министър Магнус Хюнике, цитиран от "Ройтерс".

Поканите ще бъдат изпратени 6 месеца, след като хората са получили втората си доза и приоритет ще бъдат лицата над 65-годишна възраст и здравните работници.

Дания започна още през септември да поставя бустери.

Дания първа в ЕС сваля COVID ограниченията

Дания първа в ЕС сваля COVID ограниченията

Заради високите нива на ваксинация

Скандинавската страна отмени последните си ограничения за коронавирус през септември, след като ваксинира голяма част от населението.

Досега 75% от населението са били ваксинирани, докато 2,2% от датчаните са получили бустер.

Доказано е, че имунитетът срещу COVID-19 намалява след време след ваксинация с иРНК-ваксини. Но все още не е ясно точно кога ваксината не успява да предпази в достатъчна степен от тежко заболяване, хоспитализация или смърт от COVID-19, се казва в бележка на здравния орган.

Финландия се присъедини към Швеция и Дания в ограничаването на COVID-19 ваксината на Moderna

Финландия се присъедини към Швеция и Дания в ограничаването на COVID-19 ваксината на Moderna

Вместо това Финландия ще дава ваксината на Pfizer

Регулаторът на лекарствата на Европейския съюз заяви през октомври, че лицата с отслабена имунна система трябва да получат трета доза ваксина срещу COVID-19 от Pfizer или Moderna, но остави на държавите-членки да решат.

Финландия, Швеция, Норвегия и Дания обаче преустановиха употребата на ваксината на Moderna за по-млади мъже заради съобщения за рядък сърдечно-съдов страничен ефект.