Датският премиер Мете Фредериксен заяви в понеделник, че не се бори за най-високия пост в НАТО. Тя направи изявлението след среща в Овалния кабинет с президента на САЩ Джо Байдън и отделна среща с директора на ЦРУ Уилям Бърнс, съобщава "Ройтерс".

"И преди съм казвала, че не съм кандидат за друга работа освен тази, която имам сега, и това не се е променило след срещата ми с президента на САЩ", каза Фредериксен пред репортери пред Белия дом.

Спекулациите относно Фредериксен като сериозен претендент за поста се засилиха, след като името ѝ за първи път се появи публично в репортаж на норвежкия вестник VG миналия месец.

Фредериксен каза пред репортери, че се е срещнала с Бърнс по време на пътуването си до Вашингтон, но не даде повече подробности.

Срещата й с Байдън трябваше да продължи 45 минути, но продължи около два часа.

Politico: Датският премиер е сред фаворитите за шеф на НАТО

Politico: Датският премиер е сред фаворитите за шеф на НАТО

Ако Столтенберг по план се оттегли през есента

Припомняме, че генерален секретар на НАТО е пост, който традиционно е запазен за европеец, но изисква и благословията на Вашингтон.

Настоящият генерален секретар, Йенс Столтенберг, трябва да се оттегли в края на септември след многократни удължения на мандата си.

Но е възможно той да остане още няколко месеца, ако лидерите на алианса не могат да постигнат съгласие за заместник.