Премиерът Бойко Борисов определи оградата на границата като ненужно съоръжение, в случай, че: "Всичко по света си е нормално". Това той заяви пред журналисти по време на Световната среща на най-високо ниво по хуманитарните въпроси, която се провежда в Истанбул.

Пред международната среща той заяви, че хуманитарната помощ не може да замести политическите решения. Пред представителите на медиите премиерът на България разясни финансовото измерение на хуманитарната помощ.
"Политическото решение е ясно - да се направи така, че войните да спрат, но паралелно с това развитите държави да помагат на третия свят - сами да се развиват, сами да се издържат.

Иначе - на Лондонската среща - 10 млрд., в Малта - 1,8 млрд., днеска - нови пари. Непрекъснато само пари да се дават не е решение. Решението е да се направят такива инвестиции в този регион, че хората да не гладуват", каза Борисов.

Хуманитарната помощ не може да замести политическите решения, категоричен Борисов

Хуманитарната помощ не може да замести политическите решения, категоричен Борисов

Премиерът потвърди ангажиментите на България


Запитан за българския принос в международната хуманитарна помощ, той отговори, че на фона на нашия БВП ние даваме малко, но с голямо желание. Премиерът припомни, че преди дни за Гърция сме изпращали тирове с храна, вода, напитки. "Винаги се отзоваваме. Тук и българския червен кръст трябва да бъде похвален. Не случайно България е уважавана за своя принос", допълни премиерът.

Относно идеята и на нашия еврокомисар Кристалина Георгиева 1 млрд. евро да стигнат директно до нуждаещите се, което ще засегне някои от посредническите организации, Борисов припомни, че подобна идея е имала и германският канцлер Ангела Меркел. То било свързано с капацитета на организациите, които поемат такива големи пари и стигането на помощта до всеки един човек. "Хубаво е, че хора на високо ниво повдигат темата, защото тя ще стане чувствителна в един момент", прогнозира Борисов.

Министър-председателят на България определи като сърдечна срещата си с президента на Турция Реджеп Ердоган. "С канцлера Меркел и с Кристалина Георгиева доста говорихме за бежанската вълна, за оградата - едно прекрасно съоръжение, скъпо, ненужно, ако всичко в света си е нормално", каза Борисов. Ние инвестирахме в спокойствието на гражданите, да ни помага съвместно с Турция да спрем бежанския поток по Балканския път. Доста неща поговорихме", допълни премиерът.