ИракИрак ще бъде разделен на три сектора, контролирани от войски, които ще се състоят от представители на най-малко 10 страни. Ръководството на военните части ще бъде предоставено на САЩ, Великобритания и Полша. Планът е бил одобрен на конференцията на антииракската коалиция по стабилизиращите операции в страната, състояла се в сряда в Лондон.

В работата на конференцията участваха също така Италия, Испания, Украйна, Дания, България, Холандия, Албания, Филипините, Австралия, Южна Корея и Катар. Това са десетте страни, които предложиха помощта си в Ирак, включително изпращане на военен контингент.

Военнослужещи от тези страни ще бъдат прикрепени към трите американски дивизии, които остават в САЩ. Висш представител на американската администрация подчерта, че от групата са изключени Русия, Франция и Германия, които бяха най-яростните противници на войната срещу Садам Хюсеин, освен с одобрението на ООН.

ген. ФранксВсе още не е определен точният брой на миротворческите сили в Ирак. Не са определени и границите на трите сектора, на които ще бъде разделена страната. Не се изключва възможността те да бъдат променени в бъдеще.

Според предложения план една пълна американска дивизия от 20 хил. души ще патрулира в един от секторите. Другите два ще бъдат контролирани от многонационалните сили, командването на които ще се поеме от полски и британски щабове.

Представителят на американската администрация съобщи, че охранителните сили ще бъдат командвани от американския ген. Томи Франкс, който беше главнокомандващ на военната операция срещу Садам Хюсеин. ООН ще поеме хуманитарните функции по възстановяването на Ирак.