Няколкостотин украинци в източната част на страната са поискали вчера проруските сепаратисти да премахнат ракетните установки от жилищните квартали в Донецк и да спрат да провокират Киев да обстрелва техните домове, съобщава „Франс прес".

Малката, но изненадваща демонстрация пред представителства на самопровъзгласилата се Донецка народна република показва, че има негодувание в Донецк.

Квартали около Донецк и Луганск са свидетели на нови сблъсъци между враждуващите страни. Само този месец са регистрирани повече от 50 смъртни случая.

Граждани на Донецк от квартал до летището, което проруските сепаратисти успяха да превземат след месеци на интензивни боеве през януари, обвиниха сепаратистите, че използват жителите като човешки щитове.

„Вие се криете зад нашия гръб", викаха някои от недоволните граждани, а други просто крещяха: „Срам!".

През последната година беше невъзможно да се живее при тези условия, каза млада жена, която се идентифицира само като Лена, тъй като се страхува от сепаратистите.

През последните две седмици успяхме да излезем от нашите мазета, каза протестираща и добави: „Те ни оставиха сами да се оправяме".

Разпространяват се видеа, които показват разположени ракетни установки на детски площадки и край жилища. Сепаратистите смятат, че материалите са фалшиви.

Шефът на сепаратистите в Донецк Александър Захарченко обвиниява украинския президент Петро Порошенко и подкрепяното от Запада правителство за последните сблъсъци.

„Украйна не се нуждае от Минск. Прави се всичко за подкопаване на споразумението", каза той.