Група руснаци, задържани от полицията в част от Северен Чад, където армията се бори с нашествие на бунтовници от Либия, обявиха, че те били туристи, дошли да разгледат забележителностите в пустинята Сахара, информира "Ройтерс".

Около 10 руснаци бяха прибрани от полицията миналата седмица близо до град Фая Ларго, тъй като са били във военна оперативна зона според говорителя на националната полиция Амане Исак Азина.

Азина каза, че те не били нарушили никакви закони и не са били арестувани, а по-скоро са били евакуирани в столицата Нджамена за тяхна собствена безопасност.

"Решихме този път да посетим Република Чад, защото е много интересно", каза един от руснаците Алексей Камерзанов пред "Ройтерс" в хотел в Нджамена.

"Обикновено световните пътешественици не посещават Република Чад, защото това не е нормалният маршрут в Африка, но проверих и видях, че Чад е много богата на природни забележителности", отбеляза той.

Сред обектите в маршрута им, уточни Камерзанов, е било платото Енеди. Платото е част от масива Енеди, обект на световното наследство на ЮНЕСКО, известен със своите драматични скални образувания и скално изкуство, датиращо от 7000 години.

Районът, където руснаците са били прибрани, е близо до мястото, където армията на Чад се е сражавала с бунтовниците през април и май, конфликт, довел до смъртта на президента Идрис Деби по време на посещение на фронтовите линии. Военните обявиха победа над бунтовниците през май.

Франция дамгоса "завземането на властта" от Русия в ЦАР

Франция дамгоса "завземането на властта" от Русия в ЦАР

Сътрудничеството на ЦАР с руската "Вагнер" е накарало Париж да намали военната си подкрепа

Присъствието на Русия в Африка беше обект на значителни спекулации през последните месеци.

През 2018 г. Русия разположи наемници по сигурността в съседната Централноафриканска република (ЦАР), част от това, което според анализатори е стратегия за противопоставяне на западните военни части, разположени на континента.

Трима руснаци в тази военна мисия бяха убити по време на инцидент през май, при който войски от ЦАР и Чад се сблъскаха на граничен пункт.

В Либия руските наемници подкрепят Либийската национална армия на командира Халифа Хафтар, се казва в доклад на експертна група на ООН.