Десетки хиляди гърци се събраха в центъра на столицата Атина, на два отделни митинга, за да изразят позициите си преди референдума в неделя, на който ще трябва да кажат „да" или „не" на предложенията на международните кредитори за продължаване на финансовата помощ за Гърция.

На една от улиците, водещи към акцията на поддръжниците на премиера Алексис Ципрас, се стигна до сблъсъци между полицията и група облечени в черно демонстранти,  съобщи Би Би Си.

Съобщава се, че с изключение на този инцидент, атмосферата по улиците на Атина е спокойна.

Премиерът Ципрас, който говори на митинга, организиран от симпатизанти на партията му „Сириза", за пореден път призова гърците да кажат „не" на предложението на кредиторите. По думите му, подобен вот би бил гласуване „против страха" и би означавал избор в полза на „живот с достойнство в Европа".

„Кажете „не" на ултиматума и на тези, които ви сплашват", призова Ципрас.

Според гръцкото правителство, ако гласоподавателите отхвърлят предложението, това би позволило да се договорят по-благоприятни условия за продължаване на международната финансова помощ, отколкото предлаганите досега.

От Еврогрупата обаче категорично опровергаха подобна възможност. Много от наблюдателите предупреждават, че отрицателен вот на референдума би поставил Гърция под заплаха от излизане от еврозоната.

Паралелно с акцията на привържениците на Ципрас се проведе митинг в подкрепа на споразумението с международните партньори, което би позволило на страната да запази еврото и да намери изход от сегашната ситуация.
Припомняме, днес Европейският фонд за финансова стабилност (ЕФФС) официално обяви, че Гърция е в дефолт.

Според социологически данни от днес, привържениците на предложеното от кредиторите споразумение имат малка преднина пред противниците му. С „да" биха гласували 44.8%, с „не" -  43.4%.

Друго проучване показва, че ако се зададе въпрос за оставането на Гърция в еврозоната, три четвърти от хората биха отговорили утвардително.

По-рано днес върховният административен съд на Гърция се произнесе, че референдумът не е в противоречие с конституцията на страната.