Десетки хиляди австрийци протестираха този уикенд срещу въвеждането от правителството на задължителна ваксинация - първата страна от ЕС, която направи това, - докато канцлерът настоя днес, че този ход щял да представлява "незначителна намеса" в сравнение с алтернативите, информира "Франс прес".

Една от най-големите демонстрации се проведе в южния град Грац, където полицията уточни, че вчера около 25 000 души са се събрали на митинг, който е останал предимно мирен.

35 000 казаха "не" на COVID ограниченията в Австрия

35 000 казаха "не" на COVID ограниченията в Австрия

Страната въвежда локдаун и задължителна ваксинация

Но полицията допълни, че трима мъже в началото на 20-те си години са разследвани за предполагаемо отправяне на нацистки поздрави и че е имало десетки нарушения на правилата за носене на маски.

В интервю за италианския ежедневник "Кориере дела Сера" канцлерът Александер Шаленберг отбеляза, че правителството "за съжаление" е било принудено да се обърне към задължителна ваксинация, за да засили сегашното ниво на пълна ваксинация, което в момента е малко под 67 процента и е едно от най-ниските в Западна Европа.

При настоящото ниво "никога няма да излезем от порочния кръг на нови вълни и нови дебати относно затварянията", изтъкна той.

"Всеки локдаун е тежка намеса в основните права. В сравнение с това, задължителната ваксинация е незначителна намеса", настоя Шаленберг.

Официално: Пълен локдаун и задължителна ваксинация в Австрия
Обновена

Официално: Пълен локдаун и задължителна ваксинация в Австрия

Затварянето ще е от понеделник, изискването за ваксиниране - от февруари

Изправено пред бързо нарастване на заразените, правителството въведе частичен локдаун в понеделник, въпреки че училищата остават отворени.

Други демонстрации в събота се проведоха в градовете Санкт Пьолтен и Клагенфурт, като събраха съответно около 3500 и 5000 души.

В Санкт Пьолтен са били извършени 11 ареста, повечето от които за "агресивно поведение". Един полицай е бил ранен.

Демонстрацията беше организирана от крайнодясната Партия на свободата, чийто председател Херберт Кикъл се противопоставя на мерките срещу коронавируса и настоява за налагането на недоказани терапевтични средства за вируса.

Нов рекорд за COVID-19 заразени в Австрия в третия ден от локдауна за неваксинирани

Нов рекорд за COVID-19 заразени в Австрия в третия ден от локдауна за неваксинирани

Приблизително 65% от населението на Австрия е напълно ваксинирано

Пред протеста в Клагенфурт говори местният шеф на Партия на свободата.

Също така днес финансовото министерство обяви, че имало "взрив" на конфискации на противопаразитния препарат "Ивермектин" от митнически служители през последните месеци.

Между септември и средата на ноември са иззети 15 844 таблетки, уточни ведомството.

Ивермектинът е едно от няколкото лекарства, които се налагат в социалните мрежи като терапевтични средства за COVID-19, въпреки че се оказва неефективен в множество проучвания и изпитвания и е потенциално опасен, ако се прилага неправилно.

Канцлерът на Австрия: Локдаун за неваксинираните, за да се сложи край на порочния кръг

Канцлерът на Австрия: Локдаун за неваксинираните, за да се сложи край на порочния кръг

"Позорно ниската" ваксинация трябваше да бъде повишена чрез принуда