Кели ПОСЛЕДНО:••Британският премиер Блеър, който е на посещение в Сеул заяви пред Sky News, че не смята да напуска поста си, заради смъртта на Дейвид Кели. Тони Блеър добавя обаче, че ако разследването установи, че самоубийството на учения по някакъв начин е предизвикано от нарушения от страна на кабинета, то той е готов да поеме своята отговорност.••

Преди смъртта си съветникът на британското правителство по въоръженията Дейвид Кели е признал, че Министерството на отбраната на Великобритания го е предало. Това пише в днешния си брой британският “Сънди таймс”.

Журналисти от изданието са успели да разговарят с близки на д-р Кели, чрез които са разбрали съдържанието на няколко електронни писма, написани от Кели часове преди да се самоубие.

Припомня се, че в едно от последните си интервюта за “Сънди Таймс” Дейвид Кели заявява, че е бил шокиран, узнавайки, че военното министерство има намерението да разкрие факта за неговата среща с журналиста от Би Би Си.

В началото на юли британският министър на отбраната Джеф Хун е изпратил конфиденциално писмо до Би Би Си, в което се посочва човекът (Дейвид Кели), предал информацията на журналиста Андрю Гилиган. Няколко дни след това името му било разкрито пред три британски вестника от пресаташето на военното министерство Памела Тиар.

20 юли - Би Би Си официално призна, че Кели е информаторът

От Министерството на отбраната твърдят, че това е направено, за да се поиска извинение от Би Би Си пред правителството и премиерския медиен съветник Алистър Кембъл.

В същото време всички във Великобритания са на мнение, че Кембъл трябва да подаде оставка във връзка с настоящите трагични събития. Очаква се това да стане още тази година, но не преди да е приключило юридическото разследване на смъртта на Кели, ръководеноп от лорд Хътън, член на Горната камара на парламента.

“Сънди Таймс” пише също така, че Кели е сложил край на живота си, "защото е станал жертва на обстоятелствата". Няколко часа преди смъртта си, Кели пише в e-mail до един американски журналист, че “все още има много тъмни играчи, които играят своите игри”.

Стана ясно и това, че Дейвид Кели се е готвел отново да замине за Ирак, където на место да продължи работата си по търсенето на доказателства за наличието или отсъствието на оръжия за масово поразяване.