Приемайки закон срещу хомосексуалността, Унгария копира руското законодателство. Премиерът Виктор Орбан действа като лоялен васал на Владимир Путин. Но в останалата част от ЕС ключови съюзници наскоро се отказаха от Кремъл - включително Германия.

Това коментира германският вестник "Ди Велт".

За Владимир Путин Унгария е централната опора за Европа. Но проблемът за руския президент е, че сега това изглежда е последната останала вратичка. Все повече и повече страни от ЕС, които преди подкрепяха Русия, се отдалечават от нея.

Лостовете на Путин за влияние в Европа намаляват.

Опозицията в Русия възмутена от коментари на Путин за Навални

Опозицията в Русия възмутена от коментари на Путин за Навални

Леонид Волков обвини Путин, че е загубил връзка с реалността

В Италия през 2018 г. беше избрана евроскептична коалиция, която се дистанцира от НАТО - и се смяташе за" троянски кон "в Европа. Но вятърът се промени там: новият италиански премиер Марио Драги предупреди за" руска намеса "в европейския дела и обяви създаването на национален център за кибер отбрана, който ще се отчита директно пред него. След шпионския скандал през месец май Рим изгони руски дипломат.

Прага обвини Русия в експлозията на склад за боеприпаси преди седем години и експулсира 18 руски дипломати.

Наскоро руската корпорация за атомна енергия "Росатом" беше изключена от търга за изграждане на допълнителен реактор за атомната електроцентрала "Дуковани". По едно време централата беше построен от съветски специалисти. Фактът, че Русия вече е изключена от търга, се възприема като явно оскърбление.

Това става на фона, че чешкият премиер Милош Земан е смятан за прокремълски политик.

Путин и Байдън преговаряха "доста успешно" общо три часа и половина

Путин и Байдън преговаряха "доста успешно" общо три часа и половина

Очакваше се срещата да продължи доста по-дълго

В Германия Кремъл отдавна разчита на контактите си с проруската партия Социал-демократическата партия на Германия. Но след като много социалдемократи се дистанцираха от Москва след анексирането на Крим, Кремъл започна да разчита все повече на Алтернатива за Германия. Но тя е затънала във вътрешни раздори и е малко вероятно да успее да увеличи своя електорален потенциал. В същото време участието на "зелените" в правителството е много вероятно. Нито една партия в Германия не се отнася по-критично към Русия от тях.

Кандидатът за канцлер на зелените Аналена Бербок отдавна е под прицела на руските специални служби, които искат да я дискредитират, предупреждава Службата за защита на конституцията.

Швеция: Да се готвим за война с Русия

Швеция: Да се готвим за война с Русия

Предупреждение от главнокомандващия

Във Франция Кремъл открито подкрепи Марин Льо Пен на изборите през 2017 г. Факт е, че разположението на силите в Европейския съюз отдавна не е било толкова неблагоприятно за Русия.

В момента само един човек изглежда непоклатим партньор на Путин: Виктор Орбан. (...) За разлика от Прага, Будапеща няма нищо против руските ядрени енергийни технологии. "Росатом" получи договора без търг. Строителни работи по строителството на нов реактор атомната електроцентрала "Пакш" трябва да започне тази година, а Унгария все още е единствената държава в ЕС, където руската ваксина Sputnik-V се използва широко.

От гледна точка на Москва Орбан е идеален партньор в ЕС, максимално гъвкав във външната политика и ръководен в страната от познати авторитарни рефлекси, благодарение на които Путин е на власт в Русия повече от две десетилетия.

Русия предупреди: членството на Украйна в НАТО е "червена линия"

Русия предупреди: членството на Украйна в НАТО е "червена линия"

Притеснена от говоренето, че някой ден Киев може да получи план за действие за членство

Но лоялността на Унгария наскоро стана ненадеждна за Кремъл. Партията на Орбан ще трябва да участва в избори догодина. Неговите съперници може да получат шанс под ръководството на популярния кмет на Будапеща Гергей Карачон, който обедини шест опозиционни партии.

Ако опозицията победи, то Путин ще загуби ключов партньор.