Аржентина бавно се сбогува с диктатурата, отбелязва АФП.

Двама бивши лидери на военната хунта Хорхе Видела и Рейналдо Биньоне  получиха строги присъди за кражба на бебета от семейства на техни политически противници.

Биньоне получи 15 год., а Видела - 30 г.

За последния това е поредната присъда след като в края на 2010 г. той беше осъден на доживотен затвор. Това беше първата присъда срещу член на военната хунта за 25-те години от възстановяването на демокрацията в Аржентина.

Видела беше признат за виновен в престъпления срещу човечеството по време на военната диктатура в Аржентина между 76-а и 83-а година. По време на процеса тогава Видела не се призна за виновен и окачестви делото срещу него като "политическо".

Бившият диктатор оглавяваше т. нар. Мръсна война, в която бяха убити 31 000 души, предимно леви въоръжени партизани и техни съмишленици. Видела твърди, че аржентинското общество се е нуждаело от преврата, за да бъде предотвратена марксистка революция.

Последният диктатор Рейналдо Биньоне вече получи доживотна присъда за престъпления, извършени в страната по време на военния режим в периода 1976-1983 г., както и присъда от 25 г. лишаване от свобода за нелегални арести и изтезания на политически затворници.