Директорът на „Сикрет сървис" Джулия Пиърсън подава оставка след критиките за пробиви в сигурността, предаде CNN.

Това е съобщил секретарят по вътрешна сигурност Джех Джонсън.

В изявление на говорителя на Белия дом Джош Ърнест се казва, че американският президент Барак Обама изразява признателност за дългогодишната работа на Пиърсън. Тя е депозирала оставката си, защото вярва, че това е в интерес на институцията, на която е посветила кариерата си, се казва още в изявлението.

Припомняме, в началото на тази семица тя заяви, че приема отговорността за пропуските в охраняването на американския президент Барак Обама и Белия дом, включително и за инцидента наскоро, при който мъж с нож премина през охраната.

В изслушване пред разследваща комисия в Камарата на представителите на САЩ тя заяви, че това е неприемливо и обеща „да не се случва отново".

Директорът каза, че 16 нарушители са прескочили оградата на Белия дом през последните 5 години, като шест от тях са го направили тази година.

Тя подчерта, че е наредила да се вземат допълнителни мерки за сигурност около Белия дом след поредната издънка на агенцията.

По думите й в момента се водят 327 разследвания във връзка със сигурността на президента.

Обама назначи 55-годишната Пиърсън през март 2013 година. Тя има 30-годишен стаж в агенцията и е първата жена директор в 148-годишната история на „Сикрет сървис".