"Две поколения са живели без заплахата от ядрена война. Но този период приключи. Ще натисне ли Путин ядреното копче, или няма? Кой знае? Никой не знае това. Няма нито един човек, който да може да каже със сигурност". Това заяви в интервю за Би Би Си носителят на Нобелова награда за мир и главен редактор на "Новая газета" Дмитрий Муратов. Въпреки че руските власти закриха вестника му, журналистът отказва да замълчи.

Откакто Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна през февруари 2022 г., дрънкането на ядрено оръжие от страна на Москва е силно и често.

Високопоставени руски служители ясно намекваха, че западните страни, които въоръжават Украйна, не трябва да тласкат Русия твърде далеч.

Преди няколко дни руският президент Владимир Путин обяви планове за разполагане на тактически ядрени оръжия в Беларус. Тогава един от най-близките му сътрудници Николай Патрушев предупреди, че Русия има "модерно уникално оръжие, способно да унищожи всеки враг, включително САЩ".

Блъф и самохвалство? Или заплаха, която трябва да се приеме сериозно? Муратов забеляза тревожни признаци в Русия.

Който обещава въже за Путин, натиска ядреното му копче

Който обещава въже за Путин, натиска ядреното му копче

Възпирането не е само оръжейна система, то е преди всичко воля, доверие, език и дипломация

"Виждаме как държавната пропаганда подготвя хората да мислят, че ядрената война не е нещо лошо. По телевизионните канали тук (в Русия - б.р.) ядрената война и ядрените оръжия се рекламират така, сякаш се рекламира храна за домашни любимци", посочи руският журналист.

"Те обявяват: "Имаме такава ракета, онакава ракета, трета ракета. Говорят за удар по Великобритания и Франция; за предизвикване на ядрено цунами, което заличава Америка. Защо казват това? За да са готови хората тук", обобщи той.

Наскоро по руската държавна телевизия виден водещ на токшоу предложи Русия "да обяви всяка военна цел на територията на Франция, Полша и Великобритания за законна цел за Русия".

Същият водещ е предложил и "унищожаване на остров със стратегически ядрени оръжия и извършване на тестово изстрелване на тактически ядрени оръжия, така че никой да не си прави илюзии".

И въпреки това държавната пропаганда представя Русия като страна на мира, а Украйна и Запада - като агресори. И много руснаци вярват в това.

"Хората в Русия са облъчени от пропаганда", категоричен е Муратов. "Пропагандата е вид радиация. Всеки е податлив на нея, не само руснаците. В Русия пропагандата е дванадесет телевизионни канала, десетки хиляди вестници, социални медии като ВКонтакте (руската версия на Facebook - б.р.), които обслужват изцяло държавната идеология", подчерта той.

Ядреното копче е всичко, което му остава

Ядреното копче е всичко, което му остава

В XXI-ви век ядреното оръжие са чифтето пищови на голия гъз

"Но какво ще стане, ако утре пропагандата изведнъж спре? Ако всичко затихне? Какво биха си помислили тогава руснаците?", запита Муратов.

"Нашето по-младо поколение е прекрасно. То е добре възпитано. Близо милион руснаци са напуснали страната. Много от тези, които са останали, са категорично против това, което се случва в Украйна. Те са против ада, който Русия създаде там".

"Убеден съм, че веднага щом пропагандата спре, това поколение - и всички останали със здрав разум - ще проговорят", изрази увереност журналистът.

"Те вече го правят", продължи той. "21 000 административни и наказателни дела са образувани срещу протестиращи руснаци. Опозицията е в затвора. Медиите са закрити. Много активисти, цивилни и журналисти са обявени за чуждестранни агенти".

"Има ли Путин база за подкрепа? Да, огромна. Но това са възрастни хора, които гледат на Путин като на собствения си внук, като на някого, който ще ги защити и който им носи пенсията всеки месец и им пожелава Честита Нова година всяка година. Тези хора вярват, че техните истински внуци трябва да отидат да се бият и да умрат".

ISW: Променя се моделът на военната пропаганда в Русия
Обновена

ISW: Променя се моделът на военната пропаганда в Русия

Украйна продължава с офанзивата в Херсон

Миналата година Муратов продаде на търг своята Нобелова награда за мир, за да събере пари за украинските деца бежанци. Той обаче не е оптимист за бъдещето.

"Никога повече няма да има нормални отношения между народите на Русия и Украйна. Никога. Украйна няма да може да се примири с тази трагедия", категоричен бе той и допълни, че в Русия ще продължат политическите репресии срещу всички противници на режима.

"Единствената надежда, която имам, е в младото поколение - хората, които гледат на света като на приятел, а не като на враг и които искат Русия да бъде обичана и Русия да обича света. Надявам се, че това поколение ще надживее мен и Путин", заключи журналистът.