Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова за лидерство, за да бъде извадена Европа от кризата. Призивът си той отправи на специалната среща на върха в Рим за отбелязването на 60-ата годишнина от сключването на т. нар. Римски договори, с които се полагат основите на Европейския съюз, съобщава "Франс прес".

"Докажете днес, че вие сте лидерите на Европа, че можете да се погрижите за това велико наследство, което ние наследихме от героите на европейската интеграция преди 60 години", изтъкна бившият полски премиер в речта си.

"Европа като политическа същност или ще бъде обединена, или изобщо няма да я бъде", допълни Туск.

27 държавни ръководители на страни членки на ЕС се срещат без британския премиер Тереза Мей, за да отбележат подписването на договорите на 25 март 1957 г.

Решението на Великобритания да излезе от Общността е една от множеството кризи, пред които е изправен все по-разделения ЕС, заедно с миграцията, икономиката, тероризма и възхода на популистките и националистическите партии.

По думите на Туск, Съюзът трябва да погледна назад към своите основополагащи принципи, вместо да се разсейва от спорни планове за интегрирането на страните в ЕС на различни скорости, които държавните ръководители ще одобрят в специалната декларация в Рим.

"Днес в Рим ние подновяваме уникалния алианс на свободни страни, чието начало беше поставено преди 60 години от нашите велики предшественици", изтъкна още той.

"По това време те не обсъждаха няколко скорости, те не измисляха излизания (от ЕС), но въпреки всички трагични обстоятелства на неотдавнашната история, те вложиха цялата си вяра в единството на Европа", допълни Туск и настоя: "Съюзът след Рим трябва да бъде, повече от преди, съюз на същите принципи, съюз на външен суверенитет, съюз на политическо единство."