Наскоро разсекретен доклад предполага, че т.нар. "синдром на Хавана" може да бъде причинен и от оръжие с "електромагнитна енергия", съобщава Salon.

Съществуват пропуски в информацията, се посочва още в доклад, изготвен за директора на националното разузнаване от Експертния панел на разузнавателната общност за аномални здравни инциденти.

Документът от 153 страници беше разсекретен, след като организацията с нестопанска цел James Madison Project заведе дело, за да получи допълнителна информация за "Аномални здравни инциденти" или AHIs, официалният термин, използван за обозначаване на синдрома.

"Правителството на САЩ прикрива доказателства за това какво представляват AHI, каза адвокатът на проекта James Madison Mark Zaid пред Salon. Този доклад се различава от обобщението, публикувано по-рано този месец, и предишни изявления на разузнавателната общност. Става очевидно, че тези събития са били извършени или от чуждестранни участници, или това е експеримент, който се е объркал ужасно."

Куба "скочи" на САЩ за "Синдрома на Хавана"

Куба "скочи" на САЩ за "Синдрома на Хавана"

Симтомите, според кубинските власти, били по естествени причини

Припомняме, че разузнавателната общност на САЩ по-рано публикува доклад, в който се казва, че е "много малко вероятно" чужд противник да е отговорен за необичайни неразположения, известни като "синдром на Хавана", които според съобщенията измъчват агенти.

Американските власти в крайна сметка признаха, че кубинските власти са били прави, когато са докладвали за "естествените" причини за така наречения "синдром на Хавана". Това написа тогава в "Туитър" кубинският външен министър Бруно Родригес.

"Синдромът на Хавана" се отнася до мозъчни увреждания с неизвестен произход, характеризиращи се със симптоми, които включват главоболие, проблеми с паметта и когнитивните способности, загуба на слуха и зрението и световъртеж. В официалния доклад се казва, че идеята, че симптомите са били причинени от Русия или други противници на САЩ, "не е потвърдена от последващ медицински и технически анализ".

Доклад на разузнаването в САЩ: Малко вероятно е чужд противник да разболява агенти

Доклад на разузнаването в САЩ: Малко вероятно е чужд противник да разболява агенти

Необичани неразположения, известни като "Синдромът на Хавана"

ЦРУ стартира работна група през 2021 г., за да разследва причината за синдрома на Хавана, след като учени от Националните академии на науките, инженерството и медицината идентифицираха "насочена, импулсна радиочестотна енергия" като най-вероятната причина за мистериозното състояние.

Заболяванията за първи път засегнаха хората в посолството на САЩ в Хавана през 2016-17 г. Персоналът и някои от техните роднини се оплакват от симптоми, вариращи от световъртеж, загуба на равновесие, загуба на слуха, безпокойство и нещо, което те определят като "когнитивна мъгла", всичко това стана известно като "синдром от Хавана".