Доналд Тръмп остава основен кандидат на Републиканската партия за президент на САЩ, сочи ново проучване на CBS News poll.

Магнатът е подкрепян от 27% от участвалите в изследването - същият процент и на последното социологическо проучване на медията преди месец.

Един от най-известните неврохирурзи Бен Карсън е втори с 21% подкрепа, което означава, че губи 2% спрямо анкетата от преди месец. Той е следван от сенатора от Тексас Тед Круз с 9%; сенатора от Флорида Марко Рубио с 8%; бившия губернатор на Флорида Джеб Буш и Карли Фиорина си поделят петото място с по 6%.

84% от анкетираните заявяват, че Тръмп има силни лидерски качества в сравнение със 72%, които заявяват същото за Карсън. 60% пък смятат, че Фиорина е добър лидер.

Обаче Тръмп е възприеман като най-нечестния кандидат, тъй като само 53% от респондентите заявяват, че могат да се доверят на бизнесмена. 81% се доверяват на Карсън и 60% на Фиорина.

53% от участвалите в проучването не разглеждат Тръмп позитивно. Втори в тази категория е Буш с 48%.

В проучването са участвали 419 републиканци. То е проведено между 4 и 8 октомври и статистическата грешка е в рамките на 5%.