Полякът Доналд Туск беше избран почти с пълно единодушие за председател на Европейската народна партия по време на Конгреса на европейската десница в Загреб.

Той успя да събере гласовете на 93% от делегатите на конгреса на ЕНП, като за негова гласуваха 491 и само 37 бяха "против", съобщи БНР.

За пръв път източно-европеец ще ръководи голямото семейство на десницата в ЕС, в която членуват партии като Християн-демократическия съюз от Германия и "Републиканците" от Франция. Част от нея са и ГЕРБ и СДС.

Огромното множество в залата изпрати на крака и ръкопляскания неговият предшественик Жозеф Дол.

Борисов иска Туск да оглави ЕНП "с оглед на времената, които ни предстоят"

Борисов иска Туск да оглави ЕНП "с оглед на времената, които ни предстоят"

"Приятел на България ... твърд човек ... познава много добре ситуацията на Балканите"

"Като президент на Европейския съвет, Доналд Туск успя да обедини лидерите от различните политически семейства за постигане на консенсус. Сигурен съм, че сега той ще води ЕНП през предизвикателствата, с решения, дълбоко вкоренени в нашите ценности", заяви г-н Дол.

Доналд Туск благодари на всички за дадената му подкрепа. Той заяви, че партията се нуждае от приемственост и за него е чест да поеме поста от Жозеф Дол.

Туск също така заяви, че е "готов за борба" срещу популизма, но и за християно-демократичните европейски ценности.

Доналд Туск гласен за председател на Европейската народна партия

Доналд Туск гласен за председател на Европейската народна партия

Туск е председател на Европейския съвет от 2014 г.

Първият източноевропейски, който зае лидерското място на най-голямата политическа партия в ЕС и отбеляза, че дълбоко вярва, че "само тези, които искат и са в състояние да дадат на хората усещане за сигурност и безопасност, запазвайки същевременно техните свободи и права, имат мандат да се кандидатират за властта".