Украинският премиер Арсений Яценюк обяви, че наложените от САЩ и ЕС нови санкции срещу Москва показват, че руските опити да разединят Вашингтон и Брюксел не работят, съобщава Ройтерс.

На заседание на правителството Яценюк призова Русия да спре да доставя оръжия на сепаратистите в Източна Украйна, които бяха принудени от правителствените сили да се изтеглят до двата основни града в района.

Всички опити на Русия да разедини Европейския съюз и да спре съгласието на ЕС и САЩ са обречени на провал", каза премиерът на Украйна, обвинявайки Москва, че изпраща десетки танкове, преносими зенитно-ракетни комплекси и агенти в Източна Украйна.

Достатъчно, Владимир Владимирович (Путин)! Време е да се сложи край на войната, да се спре подкрепата за бандитите и сепаратистите и създаване на Велика Русия за сметка на Украйна", призова той.

Руското лидерство трябва да изостави идеята за руския национализъм и да спре да смята, че Украйна може да бъде театър на военни действия с цел подкрепа на обществения рейтинг на руското правителство и лидерство, добави Яценюк.