В Париж приключи съдебният процес срещу обвинените в подготовката и извършването на най-ужасната терористична атака в следвоенната история на Франция. Всички обвиняеми, с изключение на един, са признати за виновни в тероризъм. Единственият оцелял атентатор Салах Абдеслам е осъден на доживотен затвор.

При серия от нападения на 13 ноември 2015 г. загинаха 130 души, а други 350 бяха ранени.

Съдът започна през септември 2021 г. По време на най-мащабния съдебен процес в съвременната история на Франция бяха представени над един милион страници с доказателства, 2 500 ищци дадоха показания, а 300 адвокати се явиха в съда.

Обвиняеми по делото са 20 души, сред които е и единственият оцелял пряк участник в нападението - Салах Абдеслам.

Салах Абдеслам обвинен в тероризъм за атентата в Брюксел

Салах Абдеслам обвинен в тероризъм за атентата в Брюксел

Тунизиецът Софиен Аяри е деветият човек, който е обвинен

Всички останали преки участници в нападението, включително ръководителят и организаторът, белгийският гражданин Абделхамид Абаауд, бяха убити, докато оказваха съпротива на полицията.

Още 13 души са обвинени в подготовката на нападението. Шестима от обвиняемите все още се укриват и са съдени задочно.

Деветнадесет души бяха признати за виновни за тероризъм, докато обвинението срещу друг обвиняем - Фарид Харкаш - не беше потвърдено, тъй като той беше признат за виновен за престъпен заговор за извършване на измама.

Салах Абдеслам е първият осъден. Съдът постановява, че той трябва да изтърпи цялата си присъда и няма да може да подаде молба за помилване - това е една от най-тежките присъди в историята на съвременната френска съдебна система.

20 г. затвор за терориста Салах Абдеслам

20 г. затвор за терориста Салах Абдеслам

Делото е в Белгия и не е свързано с терористичните атаки в Париж през 2015 г.

Останалите обвиняеми получиха присъди от две години до доживотен затвор. Мохамед Абрини, съучастник на нападателите, беше осъден на доживотен затвор и ще трябва да прекара зад решетките поне 22 години.