Атака с дрон срещу военно летище в Курска област в Русия удари и възпламени резервоар за съхранение на петрол, каза губернаторът на региона, граничещ с Украйна, Румен Старовойт във вторник, ден след като Русия обвини Украйна в дръзки атаки с дрон срещу две военни летища дълбоко в руска територия, предава Ройтерс.

Старовойт заяви в "Телеграм", че няма жертви от атаката и пожарът е "локализиран". Ройтерс не може да провери тази информация.

Руското министерство на отбраната съобщи по-рано, че украински дронове са атакували две военновъздушни бази в Рязанска и Саратовска области в Южна и Централна Русия в понеделник, при които загинаха трима души, други четирима бяха ранени и бяха нанесени щети на два самолета.

Украйна не е поела пряка отговорност за нито едно от нападенията. Ако все пак стои зад тях, ударите от понеделник щяха да бъдат най-дълбоките военни удари в Русия, откакто Москва нахлу в Украйна на 24 февруари.

New York Times, цитирайки високопоставен украински служител, каза, че дроновете, участващи в атаките в понеделник, са били изстреляни от украинска територия и поне един от ударите е бил нанесен с помощта на специални сили близо до базата.

Израелската компания за сателитни изображения ImageSat International сподели изображения, за които каза, че показват следи от изгаряния и предмети близо до самолет Ту-22М във въздушната база Дягилево.

Украинският военен анализатор Сергей Згурец каза, че ударените в понеделник военновъздушни бази са единствените съоръжения в Русия, които могат напълно да обслужват бомбардировачи, използвани за извършване на атаки срещу Украйна.

"Все още е твърде рано да се каже за какво става дума тук, но способността на въоръжените сили на Украйна да достигат военни цели дълбоко на територията на Руската федерация има много символично и важно значение", написа той в уебсайта Еспресо ТВ.

За последната атака с дрон в Курска област няма реакции нито от Москва, нито от Киев.

Петролен резервоар се запали в Брянска област

Петролен резервоар се запали в Брянска област

Причините за възникването на пожара се изясняват

Русия отговори на атаките в понеделник с "масиран удар по системата за военен контрол" и други цели, използвайки прецизни оръжия с въздушно и морско базиране, при които "са били поразени всички 17 цели," каза руското министерство на отбраната".

Украйна предупреди, че отново ще има аварийни прекъсвания на електрозахранването в няколко региона, докато поправя щетите от ракетните атаки, които според тях са унищожили домове и са прекъснали тока.

Ударите, които потопиха части от Украйна отново в мрак и студ при температури под нулата, са поредните атаки, удрящи критична украинска инфраструктура.

Най-малко четирима души са били убити, каза украинският президент Володимир Зеленски, добавяйки, че повечето от около 70 ракети са били свалени.

"В много региони ще трябва да има аварийно спиране на тока", каза той във видео обръщение късно в понеделник. "Ще направим всичко, за да възстановим стабилността."

Съединените щати заявиха, че ще свикат виртуална среща в четвъртък с лидери в газовия и петролния бизнес, за да обсъдят как могат да подкрепят украинската енергийна инфраструктура, според писмо, видяно от Ройтерс.

ISW: Украйна показа, че може да удари руски стратегически ВВС бази

ISW: Украйна показа, че може да удари руски стратегически ВВС бази

Кремъл продължава да удря по енергетиката на Украйна