Саджид Джавид подаде оставка като министър на здравеопазването, като заяви на премиера Борис Джонсън, че Консервативната партия е "по-голяма от всеки отделен човек", съобщи "Индипендънт".

"Със съжаление трябва да кажа обаче, че ми е ясно, че тази ситуация няма да се промени под ваше ръководство - и следователно вие загубихте и моето доверие.", допълва той. 

Докато в същото време  депутатите тори настояват кабинета да свали министър-председателя, Джавид напусна, като каза: "Съжалявам, че вече не мога да продължа с чиста съвест".

Оставката дойде след като Джонсън сложи край на мълчанието си по скандала с Крис Пинчър, като се извини, че го е повишил въпреки доказателствата за неговото сексуално поведение. Това е само последният от многото скандали, в които се замеси Джонсън по време на управлението си. 

"Тонът, който задавате като лидер, и ценностите, които отразявате върху вашите колеги, вашата партия и вашата страна", написа той като мотиви за оттеглянето си.

След него подаде оставка и министърът на финансите Риши Сунак.

Парламентарна комисия ще разследва Борис Джонсън

Парламентарна комисия ще разследва Борис Джонсън

Ще се проверява дали е излъгал парламента за т.нар. "партигейт"

"Обществеността с право очаква правителството да се ръководи правилно, компетентно и сериозно, заяви Сунак. "Заслужава си да се борим за тези стандарти и затова подавам оставка."

Двойните оставки дойдоха, след като според медиите кабинетът е провел седмичното си заседание в изключително мрачно настроение  - което предизвика спекулации, че бунтът е близо.

Припомняме, че преди месец Джонсън спечели вот на доверие в партията си, въпреки че близо 150 негови консервативни депутати гласуваха за отстраняването му от поста. 

Премиерът спечели вот на доверие на лидерството си с 211 срещу 148, което означава, че успя да осигури подкрепата на повече от половината от своите депутати.

Джонсън получи 58,8% подкрепа от Консервативната партия, като 41,2% гласуваха против неговото ръководство.

Въпреки това, мащабът на бунта срещу него бе сериозен удар върху авторитета на Джонсън и го оставя силно отслабен.

Джонсън оцеля след вота на недоверие
Обновена

Джонсън оцеля след вота на недоверие

Но бъдещето му изглежда несигурно

Това означава, че несигурността, която заобикаля ръководството му през последните месеци, вероятно ще продължи, подкопавайки опитите на Даунинг стрийт кабинетът да се стабилизира след скандалите с "Партигейт".

Лидерът на лейбъристите сър Киър Стармър коментира след обявяването на резултатите, че "разделена" консервативна партия "подпира" Джонсън.

Според сегашните правила, депутатите тори няма да имат право да инициират отново вот на доверие за една година.

Имаше обаче и спекулации, че някои биха могли да се опитат да променят правилата, за да проведат ново гласуване по-рано.

Джонсън стана премиер на Великобритяния през 2019 г. Той обаче не се справи с натиска вследствие на т.нар. "Партигейт" - скандала с партитата, провеждани в офиса и резиденцията му на "Даунинг стрийт", докато страната беше в строг локдаун заради пандемията.