•ИРАКСКАТА ТЕЛЕВИЗИЯ ИЗЛЪЧИ РЕПОРТАЖ С ПЛЕНЕНИ US-ВОЙНИЦИ
•ДВАМА ПИЛОТИ СА КАТАПУЛТИРАЛИ НАД БАГДАД И СА ПАДНАЛИ В РЕКАТА•
В-52 ИЗЛЕТЯХА КЪМ БАГДАД, В ГРАДА ОБЯВИХА ВЪЗДУШНА ТРЕВОГА•
•ЖЕСТОКИ СРАЖЕНИЯ В УМ КАСР И АН НАСИРИЯ
ЛИПСВАТ НАШИ ВОЙНИЦИ, ПРИЗНАХА ВИСШИ АМЕРИКАНСКИ ВОЕННИ•
•РАКЕТИТЕ, ПАДНАЛИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ИРАН ВЕРОЯТНО СА БИЛИ ИРАКСКИ, А НЕ НА КОАЛИЦИОННИТЕ СИЛИ.•

Ирак<<< По последни информации двама съюзнически пилота за заловени в Багдад, след като са катапултирали и паднали в река Тигър в района на 5-милионния град.
Единият летец е заловен със сигурност твърди Ал Джазира, а другият се е скрил в тръстиките около Тигър, които са претърсвани от военни и цивилни. Те дори са ги запалили, за да накарат военния да се покаже.
Подчертава се, че въпреки агресивното поведение на тълпата, събрала се около реката, летците ще бъдат запазени живи. Припомняме, че Садам Хюсеин увери преди дни, че ще се отнася според договореностите към военнопленниците.
По-рано Ал Джазира излъчи директни кадри от Багдад, на които се вижда как иракски войци претърсват с лодки река Тигър при един от големите мостове в града. Предположи се, че това са издирвателни операции за двамата пилоти, които по информация на телевизията са катапултирали и паднали в реката.
Основания за тези твърдения са разкази на очевидци, които видели най-малко един парашут над Багдад. От репортажа се видя още и как иракски войници обстрелват хаотично повърхността на реката с автомати "Калашников".
ИракМеждувременно Министерството на отбраната на САЩ заяви, че не е получило никакви доклади за катапултирали западни пилоти над Багдад, съобщи представител на Пентагона, цитиран от “Ройтерс”. Източникът, пожелал анонимност, заявил, че не потвърждава, но и не отрича съобщението, че двама пилоти се катапултирали и са се приземили с парашути, както и не коментира факта, че иракчани претърсват река Тигър.
Не сме получили такива съобщения, не съм видял нищо на тази тема, заяви източникът.

<<<US-представител заяви, цитиран от Reuters, че Ирак не е свалил нито един самолет и не е пленил нито един войник.
Това идва в отговор на изявлението на иракския вицепрезидент Таха Ясин Рамадан, че в най-скоро време пленените вражески войници ще бъдат показани по държавната телевизия. Във всяко село и във всеки град агресорите ще бъдат посрещнати, както в Ум Каср, подчерта Рамадан.

Ирак<<<Офицер от американското централно командване, базирано в Катар, потвърди смъртта на един от 13-те американски войници, ранени при нападение с граната от техен колега в Кувейт. Шестима от ранените са в критично състояние.
Американски войник от мюсюлмански произход е хвърлил граната в палатката, където се провеждало заседание на командването на оперативно-тактическия център на Първа бригада на 101 въздушно-десантна дивизия на САЩ. Заподозреният е арестуван, води се следствие, съобщава се, че преди атентата, той се “държал странно”.

Последните 24 часа

<<<Междувременно стана известно, че са избухнали тежки престрелки между американски морски пехотинци и иракските сили в иракския пристанищен град Ум Каср, съобщи “Ройтерс”. Танкове на коалиционните сили прочистват покрайнините на града. Бронираните машини обстрелват позиция, над която се издига иракското знаме.
Предполага се, че 120 бойци от елитната Републиканска гвардия на Садам оказват яростна съпротива на съюзническите сили.
ИракМорските пехотинци са открили картечен огън в близост до щаб-квартирата на американските сили в града. Според кореспондент на арабската телевизия “Ал Джазира”, става въпрос за контраатака на иракските сили. Битката започнала след като американците забелязали група иракски войници да прибягват от една позиция към друга.
Би Би Си съобщава, че иракчаните са изстреляли най-малко една ракета срещу американските позиции.

<<<Британски боен самолет не се завърна в базата си от мисия в Ирак, съобщи SkyNews, като се позова на говорител на британското министерство на отбраната. Самолетът е изпълнявал оперативна задача в района на Персийския залив. Говорител на Пентагона съобщи, че самолетът на Кралските ВВС вероятно е свален от ракета на американския зенитно-ракетен комплекс Patriot, близо до границата с Кувейт.

Турция ще навлезе само на 20 км. в Ирак