Властите в Македония обявиха двудневен национален траур заради кървавите събития в град Куманово, съобщава Би Би Си.

Говорителят на македонското МВР потвърди, че при акцията са били убити 8 полицаи и поне 14 терористи. 37 служители на реда са били ранени, а 20 терористи са се предали. Властите обявиха, че нападателите са проникнали от съседна държава, за да извършват нападения срещу правителствени сгради.

Лидери на групата са косовските граждани Мухамед Красничи, наричан Малишева, Мирсад Ндрецай, наричан командир Нато, Сами Укшини, т.нар. командир Соколи, Бег Ризай, наричан командир Бегу и Дем Шеху, наричан Юнику.

Намерени са 14 тела в униформи, чиято самоличност предстои да се установи. Специалните части на македонската полиция с помощта на експерти от ОССЕ извършват оглед в Куманово.

В Скопие се събра на заседания Съветът за сигурност на Македония.  Неутрализирана беше най-опасната терористична група на Балканите, заяви премиерът на Македония Никола Груевски. Той подчерта, че полицаите, в чиито редици е имало хора от всички етнически и религиозни групи - македонци, албанци, сърби, турци, власи и други, са извършили високо професионална, патриотична и геройска операция и са успели да неутрализират терористите.

Президентът също подчерта, че е ликвидирана голяма престъпна групировка.

От своя страна Освободителна народна армия /ОНА/, македонското крило на Армията за освобождение на Косово, пое отговорността за нападението в Куманово.

Тя дори заплаши, че на 12 май в Македония ще започне тотална война. Датата не е избрана случайно, защото е в памет на смъртта на командира на ОНА Харун Алия, загинал в Скопие на 12 май 2010 г.

От организацията обявиха, че са започнали създаване на Република Илирида.

Куманово се намира на 40 км от столицата Скопие и на 10 км от македонско-сръбската граница.