Членове от корпуса на стражите на ислямската революция (КСИР) в Иран са помогнали да избягат зад граница редица задържани лидери на Ал Кайда, пише саудитския вестник "Аш-Шарк Аль-Аусат", позовавайки се на информирани източници.

Според изданието, Айман Аз Завахири, който е дясната ръка на лидера на Ал Кайда - Осама бин Ладен, от юни живее във вила, охранявана от КСИР, в иранския град Забил, разположен близо до границата с Пакистан и Афганистан.

След като духовният лидер на Иран аятолах Хаменей разбрал за това от министъра на информацията Али Юнес, той наредил Завахири да бъде арестуван и докаран в затвор в Техеран.

Но по информация на изданието “стражите” са помогнали на Завахири да избягне ареста и да избяга от страната. Преди два дни Завахири излетял за Турция с частен самолет, съобщава вестникът, като с него са били и Амад Мухания, отговарящ за сигурността на Ал Кайда, и Саад, най-големият син на Осама бин Ладен. При опит служителите на реда да задържат терористите на летището в град Мехрабад, “стражите” са успели да разоръжат полицаите и самолетът е излетял безпрепятствено.

Тримата лидери на терористичната организация са разполагали с голяма сума валута и няколко подправени паспорти – ирански, западноевропейски и канадски.

По данни на саудитския вестник, Мухания е организаторът на акцията по взимането на заложници в Ливан, както и на терористичния атентат в казармата на американските морски пехотинци в Бейрут, а Саад бен Ладен се смята за приемник на баща си.

В същото време официален Риад поиска екстрадирането на 15 членове на Ал Кайда, свързани с терористичния акт през нощта на 12 май в саудитската столица, които по сведения на саудитската страна, са арестувани в Иран. В тази връзка Риад обвини Техеран, че бави предаването на терористите.