Съединените щати стоят зад бомбардировките на газопроводите "Северен поток" и "Северен поток 2". Това заяви американският политолог и икономист, професор в Колумбийския университет Джефри Сакс в интервю за журналиста Тъкър Карлсън, цитирано от ТАСС.

"САЩ взривиха "Северен поток", както обещаха, вероятно десетки пъти, но последният от тези случаи беше изявлението на президента на САЩ Джо Байдън, което той направи, мисля, на 7 февруари 2022 г. Може би имам малко различни данни, но в изявление пред пресата той каза, че ако руснаците нахлуят в Украйна, тогава със "Северен поток" ще е свършено. Репортерът, който му зададе този въпрос, мисля от Германия, го попита: "Господин президент, как можете да говорите така? Как можете да направите това?" Той много сериозно му каза: "Повярвайте ми, ние имаме своите начини", каза Сакс.

Русия препоръча на Полша да сподели какво знае за атентатите в "Северен поток"

Русия препоръча на Полша да сподели какво знае за атентатите в "Северен поток"

След изявление на Сикорски, който каза, че САЩ ще унищожат руските позиции в Украйна, ако Руската федерация използва ядрено оръжие.

Газопроводите "Северен поток" 1 и 2, пренасящи руски газ до Германия под Балтийско море, бяха повредени от поредица от взривове в шведски и датски води през септември 2022 г.

След инцидента датската полиция съобщи, че те са били засегнати от мощни експлозии, а шведски разследващи потвърдиха, че откритите на място следи от експлозиви убедително показват, че е имало саботаж.

Русия и Западът се обвиняват взаимно за аварията. Всяка от страните отрича да е замесена и досега никой не е поел отговорност.

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова посъветва миналата седмица полския външен министър Радослав Сикорски да сподели информация за участието на Вашингтон в унищожаването на "Северен поток".

"Би било по-добре полският външен министър да каже какво знае за атентатите в "Северен поток" и за ролята на Вашингтон в това престъпление", каза тя пред "Известия".

Коментарът ѝ бе в отговор на изявление на Сикорски, който каза, че САЩ ще унищожат руските позиции в Украйна, ако Руската федерация използва ядрено оръжие.