Ангажиментите на САЩ да защитават Япония и Филипините са "железни", каза президентът Джо Байдън в четвъртък, докато приемаше регионалните си колеги на фона на увеличаващите се провокации от Китай.

"Искам да бъда ясен. Отбранителните ангажименти на Съединените щати към Япония и към Филипините са железни. Те са железни", каза президентът по време на кратък брифинг пред репортери преди първата по рода си тристранна среща на върха.

"Всяка атака срещу филипински самолети, плавателни съдове или въоръжени сили в Южнокитайско море би се позовала на нашия договор за взаимна отбрана", добави той.

Уверенията на Байдън бяха отправени, когато той беше домакин на филипинския президент Фердинанд Маркос младши и японския премиер Фумио Кишида.

Китайските кораби стават все по-настоятелни в Южнокитайско море, където многократно са противопоставяли филипинските военноморски кораби на фона на противоречиви морски претенции.

Маркос се зарече да отговори на инцидентите, които включват стрелба по кораби на филипинската брегова охрана с водни оръдия и заслепяващи лазери.

"През следващите седмици съответните национални правителствени агенции и инструменти ще приложат пакет от реакции и противодействия, който е пропорционален, преднамерен и разумен в лицето на откритите, неотслабващи и незаконни, принудителни, агресивни и опасни атаки от агенти на китайската брегова охрана и китайската морска милиция", каза Маркос на X.

Китайската брегова охрана многократно се е опитвала да блокира доставките на Манила за нейния закотвеният военен кораб BRP Sierra Madre в спорни води в огромния воден път. Манила каза, че инцидентите са ранили нейния персонал и са повредили нейните плавателни съдове.

Китай и Филипините имат противоречиви претенции за Втората Томасова плитчина - известна още като плитчината Аюнгин, Бай Ко Мей и Рен'ай Дзяо - която е потопен риф в островите Спратли в Южнокитайско море.

Филипините са решени да запазят позицията си при спорна плитчина

Филипините са решени да запазят позицията си при спорна плитчина

Силите на Манила остават ангажирани да запазят BRP Sierra Madre, която умишлено закотвиха през 1999 г

През 2016 г. международен трибунал се произнесе с голямо мнозинство в полза на Филипините, отхвърляйки голяма част от претенциите на Китай, включително усилията му да създаде изкуствени острови, за да защити морските си претенции в Южнокитайско море. Пекин не призна решението, като го обяви за "нищожно".

САЩ и Филипините подписаха договор за взаимна отбрана през 1951 г., само девет години преди Вашингтон и Токио да подпишат подобен пакт.

В изявление прочетено на срещата на Байдън и Маркос, предоставено от Белия дом, се казва, че лидерите са "подчертали ангажимента си към международното право в Южнокитайско море" и каза, че Байдън е затвърдил ангажимента на Вашингтон за отбрана, който според него "се простира до въоръжени атаки срещу филипинските въоръжени сили, обществени плавателни съдове или самолети - включително тези на бреговата охрана - в Тихия океан, включително навсякъде в Южнокитайско море."

През последните години Китай става все по-настоятелен в индо-тихоокеанския регион, тъй като САЩ при последователни администрации се стремят да укрепят своите регионални съюзи в опит да отблъснат Пекин.

Байдън беше домакин на Кишида на официално държавно посещение в сряда, последвано от вечеря в Белия дом.

В съвместно изявление на лидера, публикувано от Белия дом след приключването на историческата тристранна среща на върха в четвъртък, се казва, че Байдън, Кишида и Маркос подчертават "непоколебимия ангажимент на своите нации към свободата на навигация и прелитане и важността на зачитането на суверенните права на държавите в рамките на техните изключителни икономически зони в съответствие с международното право, както е отразено в Конвенцията на ООН по морско право от 1982 г."

"Ние изразяваме нашата сериозна загриженост относно опасното и агресивно поведение на Китайската народна република (КНР) в Южнокитайско море. Ние също сме обезпокоени от милитаризацията на възстановени характеристики и незаконните морски претенции в Южнокитайско море", казаха лидерите.

"Ние твърдо се противопоставяме на опасното и принудително използване на кораби на бреговата охрана и морските милиции в Южнокитайско море, както и на усилията за прекъсване на офшорната експлоатация на ресурси на други страни", добавиха те.

Нови пререкания между Пекин и Токио в Източнокитайско море

Нови пререкания между Пекин и Токио в Източнокитайско море

Япония е поискала от четири китайски кораба да напуснат водите около Сенкаку