Сенаторът-републиканец Джон Маккейн смята, че САЩ трябва да предложат на Украйна дългосрочна програма за военна помощ, предаде АФП.

Това негово изказване беше направено по време на неговата визита в Киев. То става часове преди насрочения за неделя референдум в Крим за отделяне от Украйна и присъединяване към Русия.

„Аз ще изкажа лично мнение, че Украйна се нуждае от дългосрочна програма за военна помощ, включително и от нападателно и отбранително оръжие," каза Маккейн.

Той посочи, че доставките на американско оръжие ще помогне на Киев да се защити от военна агресия, от която и да е страна.

Ако американският президент Барак Обама разреши доставките на оръжие, то те щели да започнат по всяко време, отбеляза Джон Маккейн. Той разкритикува решението на Обама да не разреши това.

Междувременно стана известно, че украинските военновъздушни сили и парашутни войски са отблъснали опит на руските сили да навлязат в Херсон, който е съседен на Крим район, съобщи украинското министерство на отбраната.

При операцията са използвани самолети, сухопътни сили и въздушно-десантен батальон.

От своя страна военните министри на САЩ и Франция са обсъдили в телефонен разговор ситуацията в Украйна. Те са постигнали договореност разговорите да продължат.

Самопровъзгласила се групировка „Кибер Беркут" пък атакува сайтове, свързани с НАТО.