Размяна на задочни реплики имаше между председателя на Европейския съвет Доналд Туск и британския премиер Борис Джонсън, съобщава Ройтерс.

Туск запита риторично Джонсън дали иска да остане в историята като "Г-н без сделка". Премиерът на Великобритания не остана длъжен на председателя на Европейския съвет, заявявайки, че именно Туск ще се прослави като "Г-н без сделка", ако не се съгласи да бъдат внесени промени в споразумението за Брекзит.

Джонсън подчерта, че не иска твърд Брекзит, но по негови думи това ще е възможно само ако от договора отпадне т. нар. предпазен механизъм за ирландската граница.

Еврокомисарят на Ирландия "срина със земята" Борис Джонсън заради Брекзит

Еврокомисарят на Ирландия "срина със земята" Борис Джонсън заради Брекзит

Обяви го за "неизбран премиер" и го обвини, че играе "хазарт с мирния процес" в Северна Ирландия

Ако Доналд Туск не иска да си тръгне като "Г-н без сделка", тогава се надявам, че той също осъзнае това, коментира британският премиер.

Джонсън посочи и че по време на срещата на Г-7 ще каже на американския президент Доналд Тръмп да се откаже от търговската война, която вече дестабилизира икономическия растеж в целия свят.

Той потвърди и че ще посъветва Тръмп да намали напрежението с Китай.

Джонсън обясни, че състоянието на глобалната търговия е негов приоритет на срещата на върха на Г-7. Много съм разтревожен от начина, по който вървят нещата, от увеличаването на протекционизма и митата, което наблюдаваме, посочи той.

Макрон попари надеждите на Борис Джонсън за сключване на сделка за Брекзит

Макрон попари надеждите на Борис Джонсън за сключване на сделка за Брекзит

Предпазният механизъм не може да отпадне от споразумението за Брекзит