Премиерът на Великобритания Борис Джонсън призова президента на САЩ Доналд Тръмп да премахне "значителните пречки" пред британските компании с интерес да изнасят на американския пазар, заявявайки, че има риск сделката за свободна търговия след Брекзит да бъде възпрепятствана, съобщава "Франс прес".

В началото на срещата на върха на Г-7 Джонсън посочи голям брой продукти от Обединеното кралство - от душ кабини до свински пайове - които по негови думи не са допуснати на американския пазар.

В Съединените щати остават редица значителни бариери пред британския бизнес, които не са широко разбрани, коментира той, посочвайки, че е повдигнал въпроса при телефонни разговори с Тръмп и възнамерява да направи това отново на срещата на Г-7.

САЩ и Великобритания преговарят за търговска сделка

САЩ и Великобритания преговарят за търговска сделка

Споразумението влиза в сила от 1 ноември

Джонсън изрази надежда, че ще бъде сключена "фантастична сделка за свободна търговия", която по негови думи ще работи в интерес на британския бизнес.

Според британския премиер и други поддръжници на излизането на Обединеното кралство от ЕС търговската сделка със САЩ е ключова за успеха на Брекзит.

Ние възнамеряваме да използваме всички възможности, но те ще изискват от нашите американски приятели да направят компромиси и да променят своя подход, защото в момента има твърде много ограничения, заяви още Джонсън.

Тръмп подкрепи Брекзит и поиска “феноменална” търговска сделка с Великобритания

Тръмп подкрепи Брекзит и поиска “феноменална” търговска сделка с Великобритания

Има потенциал за споразумение, което ще удвои и дори ще утрои търговията