Бившият министър-председател Борис Джонсън обяви, че се оттегля като депутат, което влиза в сила незабавно, съобщава BBC.

Това негово решение идва, след като той получи доклад от ръководената от депутата комисия по привилегиите дали е подвел парламента относно партитата на "Даунинг стрийт" по време на наложените в страната строги мерки за блокиране заради пандемията.

Получих писмо от Комисията по привилегиите, в което става ясно - за мое голямо учудване - че те са решени да използват производството срещу мен, за да ме изгонят от парламента. Те все още не са представили доказателство, че съзнателно или непредпазливо съм подвел Общините, се казва в разпространеното от кабинета на Джонсън негово изявление. Те знаят отлично, че когато говорих в Камарата на общините, казвах това, което искрено вярвах, че е истина и което бях инструктиран да кажа, като всеки друг министър. Те знаят, че коригирах записа възможно най-скоро; и те знаят, че аз и всеки друг висш служител и министър - включително настоящият министър-председател и тогавашният обитател на същата сграда, Риши Сунак - вярвахме, че работим законно заедно. Разбира се, Лейбъристката партия, Либералдемократите и СНП правят всичко възможно, за да ме отстранят от парламента.

Не съм сам в мнението, че е в ход лов на вещици, за да си отмъстим за Брекзит и в крайна сметка да обърнем резултата от референдума от 2016 г., пише още Джонсън. Моето отстраняване е необходимата първа стъпка и вярвам, че има съгласуван опит това да се осъществи. Страхувам се, че вече не вярвам, че е някакво съвпадение, че Сю Грей - която разследваше събиранията - сега е избрана за началник на кабинета на лидера на лейбъристите.

Джонсън не вижда доказателства умишлено да е лъгал парламента за "Партигейт"

Джонсън не вижда доказателства умишлено да е лъгал парламента за "Партигейт"

Той обаче призна, че Камарата на общините е била подведена от изявленията му

Припомняме, че през март Джонсън заяви, че няма доказателства умишлено да е подвел законодателите.

Джонсън напусна "Даунинг стрийт" през септември миналата година. Парламентарната комисия по привилегиите разследва изявленията му, направени пред парламента през декември 2021 г.

Проучва се дали бившият премиер умишлено е опитал да заблуди законодателите относно незаконните събирания, провели се в офиси и резиденции на "Даунинг стрийт", на някои от които е присъствал самият той, когато е заявил, че правилата не са били нарушавани и са били следвани указанията за COVID-19.

В своя доказателствен документ от 52 страници, представен на комисията, Джонсън посочва, че приема, че Камарата на общините е била подведена от изявленията му, но отхвърля обвинението, че умишлено е излъгал парламента.

Доклад: Борис Джонсън нарушавал COVID мерките като премиер

Доклад: Борис Джонсън нарушавал COVID мерките като премиер

Парламентът затяга примката около партитата на "Даунинг стрийт" 10