Британският премиер Борис Джонсън ще разговаря с руския президент Владимир Путин тази седмица и планира да отиде в Източна Европа скоро, за да засили усилията за прекратяване на кризата в Украйна, съобщи Би Би Си.

Джонсън "ще повтори необходимостта Русия да отстъпи", съобщи говорител на "Даунинг стрийт". Той обмисля варианти от военните и шефовете по сигурността, включително изпращане на повече британски войски в страните от НАТО в региона.

Джонсън към Русия: Нахлуване в Украйна ще е катастрофално, болезнено и кърваво

Джонсън към Русия: Нахлуване в Украйна ще е катастрофално, болезнено и кърваво

Няма планове за изпращане на британски войски

Обединеното кралство може да обяви в понеделник, че планира да засили санкциите, което му позволява да се съсредоточи върху руските интереси, се казва в доклада.

Припомняме, че по-рано тази седмица Джонсън предупреди Русия, че нахлуването в Украйна би било "катастрофално" и "болезнено, насилствено и кърваво дело". 

След като външното министерство изтегли част от служителите на посолството от Украйна, премиерът каза, че ситуацията е "доста мрачна", но войната не е неизбежна.

Обединеното кралство "води в създаването на пакет от икономически санкции" срещу Русия и доставя отбранително оръжие на Украйна.

НАТО привежда силите си в готовност, казва, че това е за укрепване на отбраната и за целите на възпирането, а също така изпраща допълнителни кораби и бойни самолети към държавите-членки в Източна Европа в отговор на продължаващото натрупване на руски сили.

Русия отрече планове за военни действия, но се смята, че около 100 000 войници са натрупани на границата, като ръководителят на НАТО предупреждава за риск от нов конфликт в Европа.

Байдън праща войски в Източна Европа

Байдън праща войски в Източна Европа

В близко бъдеще и малък брой военни

Кремъл обвини НАТО в ескалация на напрежението с този ход. Русия смята алианса за заплаха и настоява за правни гаранции, че няма да се разширява по-нататък на изток, включително в Украйна. Но САЩ казаха, че въпросът е руска агресия, а не разширяване на НАТО.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви в петък, че скоро планира да изпрати малък брой американски сили в Източна Европа, на фона на нарастващите страхове от възможна руска инвазия в Украйна.

Пентагонът постави 8500 войници в повишена готовност за потенциално разполагане в страните от НАТО в Източна Европа, а коментарите на Байдън изглежда категорично сигнализират, че поне някои от тези сили ще бъдат разположени скоро. Очаква се по-голямата част от войските да се присъединят към сили за бързо реагиране на НАТО в Източна Европа.