Украинската армия може да си върне територии, наскоро превзети от руските сили. Това е заявил британският премиер Борис Джонсън в телефонен разговор с украинския президент Володимир Зеленски, съобщава "Ройтерс".

Той информира украинския лидер и за най-новото британско военно оборудване, включително 10 самоходни артилерийски системи и боеприпаси, което ще бъде доставено на страната през следващите дни и седмици.

По-рано днес Министерството на отбраната на Великобритания заяви, че след "сравнително бързото превземане на Лисичанск" руската армия "вероятно е постигнала разумно ефективна координация".

Зеленски: Ще си върнем окупираната Луганска област

Зеленски: Ще си върнем окупираната Луганска област

Украинската армия не се отказва да атакува

Ведомството прогнозира, че силите на Путин ще продължат да "изравняват със земята" градовете в Донецка област в Източна Украйна.

В последната сводка на британското разузнаване се посочва, че битката за Донбас се характеризира с "бавни темпове на напредване" и включва масово "използване на артилерия от страна на Русия и разрушаване на градове в този процес".

Очакванията са, че боевете в Донецка област "почти сигурно ще продължат по този начин".

Британското разузнаване вече вижда ефективна координация на руската армия в Украйна

Британското разузнаване вече вижда ефективна координация на руската армия в Украйна

След "сравнително бързото превземане на Лисичанск"

В неделя руското командване заяви, че Лисичанск е напълно отрязан и обкръжен. Независими експерти не изключват възможността украинските сили да са се оттеглили от Лисичанск организирано, без да виждат смисъл да го защитават по-нататък. Така направиха и със Северодонецк преди седмица, но решавайки, че Лисичанск е по-важен в стратегически аспект.

Вчера руският министър на отбраната Сергей Шойгу докладва, че около 2000 украински войници са били убити, а над 5000 са били ранени в битката за Лисичанск.

Междувременно сраженията започнаха да се приближават и към Славянск, след като руската армия пое контрола над Лисичанск - последният голям град в съседната Луганска област.