Китайският президент Си Дзинпин е обсъдил в скорошния си телефонен разговор с американския си колега Джо Байдън и темата за делото срещу финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу. Това съобщи говорителят на Белия дом Джен Псаки, цитирана от "Ройтерс". 

Тя каза, че Байдън от своя страна е повдигнал въпроса за случая на двамата канадци  Майкъл Спавор и Майкъл Ковриг, които бяха задържани в Китай повече от 1000 дни.

Припомняме, че по-рано днес Китай настоя Канада да си извлече поуки от случая с Huawei и Мън Ванчжоу.  Освобождаването на финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу показва силата на Китай и Канада трябва да си извлече поуки, заяви китайското външно министерство в понеделник, след като държавните медии го нарекоха възможност за рестартиране на двустранните отношения.

Мън Ванчжоу напуска Канада

Мън Ванчжоу напуска Канада

След като бе освободена от съда

Мън кацна в родния град на Huawei Шенжен на борда на наетия от правителството самолет в събота, което прекрати почти тригодишната битка за екстрадиция в САЩ, в същия ден, когато двама канадци, задържани от Пекин, малко след задържането на Мън през 2018 г., се върнаха у дома.

Завръщането на Мън показва способността на китайското правителство и управляващата комунистическа партия да защитават своите граждани, компании и интереси, заяви говорителката на външното министерство Хуа Чунинг на редовен ежедневен брифинг.

Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор, които бяха затворени по обвинения в шпионаж, напуснаха Китай в рамките на часове след освобождаването на Мън от домашен арест.

Трюдо гневен на Китай, процесът срещу двамата канадци е непрозрачен

Трюдо гневен на Китай, процесът срещу двамата канадци е непрозрачен

Дипломатическият скандал между държавите тече с години