Списание Economist публикува нова статия за вътрешната конфронтация между политическото и военното ръководство на Украйна, която според него тепърва започва да се разраства на фона на закъсалата контраофанзива.

Според публикацията отношенията между украинския президент Володимир Зеленски и командващия на въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни се оценяват от близки до нещо като "ужасни".

Спорове за резултатите от контранастъплението

За първи път съобщения за техните разногласия започнаха да се появяват през лятото. Неотдавнашното откровено интервю на Залужни в Economist, в което той заяви, че войната е в безизходица, извади конфликта в публичното пространство, пише Economist.

Зеленски публично отговори на материала на Залужни. В по-късни разговори той очевидно е предупредил главнокомандващия, че трябва да се съсредоточи върху военните въпроси и да не се намесва в политиката.

Високопоставен правителствен източник каза на Economist, че откритият конфликт между президента и главнокомандващия е предвидимият резултат от закъсалата контраофанзива, която се обърка.

Според него Залужни може да е постъпил неразумно, когато е започнал открито да противоречи на по-оптимистичната публична позиция на президента, но малцина в правителството биха могли да спорят със заключенията му.

Сега въпросът е кой ще носи отговорност за провала на контранастъплението. "Политиците казват, че техните генерали "са обучени от съветски идиоти". А генералите казват, че политиците са идиоти, които се опитват да се месят във всичко. Победата винаги има много бащи, но никой не иска да носи отговорност за безизходицата", описва ситуацията събеседникът на изданието.

Въпреки военната помощ на стойност милиарди евро получавана от нейните партньори, ограниченият напредък на Украйна повиши умората от война сред западните ѝ съюзници. Това приличва особено силно, след като конфликтът между Израел и "Хамас" в Близкия изток заплашва да отклони подкрепата от Съединените щати, основният поддръжник на Киев след инвазията на Русия.

Първият съвет Украйна-НАТО: Столтенберг говори за спешните нужди на бойното поле

Първият съвет Украйна-НАТО: Столтенберг говори за спешните нужди на бойното поле

Той похвали украинската армия

Случаят за отбраната на Юга

Друг важен фактор е наказателното дело за отбраната на Южна Украйна, се казва в статията. Това е единственият регион, където руските военни успяха да спечелят бърза и важна победа през февруари и март 2022 г., припомня Economist.

Настъплението на руската армия беше подпомогнато от украински дезертьори, мостовете не бяха взривени, противно на отбранителните планове, а армията беше зле подготвена.

Според някои доклади Залужни сега се явява в разследването като свидетел, но "това може да се развие в нещо по-сериозно" и рискът от обвинения трябва да държи Залужни под контрол, пише Economist. А изказването му в медиите може да се разглежда като опит за хеджиране на залозите му, предполага източник от украинския Генерален щаб.

Залужни не е демонстрирал политически амбиции, но това не означава, че не представлява заплаха за Зеленски, отбелязва изданието. Според социологическите проучвания до средата на ноември доверието в президента е паднало до 32%, което е половината от това на Залужни (70%). Шефът на украинското разузнаване Кирило Буданов също има по-висок рейтинг от президента (45%).

Кой има полза от това?

Според украинското разузнаване Русия активно се опитва да се възползва от вътрешнополитическото напрежение в Украйна. Кампаниите, насочени към различни групи от населението, са предназначени да засилят подкрепата за Русия, да подкопаят доверието в Запада и да увеличат недоволството в Украйна.

Висш служител в украинското правителство каза пред изданието, че руската пропаганда е започнала да набира популярност, защото е имала достатъчно материал, с който да работи. Украйна има проблеми с корупцията, ръководството често е неефективно и има проблеми с превеждането на икономиката във военен режим, припомни събеседникът на изданието.

Но само Русия ще спечели, ако Зеленски бъде отстранен, страхува се той: "Някои от нашите политици не са достатъчно загрижени за руската заплаха и това ме ядосва. Те смятат, че могат да предизвикат властите, да унищожат Зеленски и това няма да има последствия.

За Киев конфликтът Зеленски-армия е руска пропаганда

За Киев конфликтът Зеленски-армия е руска пропаганда

Според Стефанчук въпреки умората от войната, няма съществени разногласия между властите