До 1 млн. души може да са принудени да напуснат домовете си в Ирак, след като правителството засилва офанзивата за възвръщане на Мосул от екстремистите от „Ислямска държава”. Това обяви Международният комитет на Червения кръст, цитиран от „Ройтерс”.

Подкрепяните от САЩ иракски правителствени сили засилиха военната си кампания срещу „Ислямска държава” в очакван тласък към Мосул по-късно тази година. Това вторият най-голям град в Ирак и най-големият бастион на екстремистите.

„Още до 1 млн. души може да са принудени да избягат от домовете си в Ирак в идващите седмици и месеци, представлявайки огромен хуманитарен проблем за страната”, се казва в съобщение на комитета.

10 млн. иракчани вече се нуждаят от помощ в страната, включително повече от 3 млн. вътрешно разселени. Този брой може рязко да се увеличи с ниво разселване на цивилни.

Регионалният директор на комитета за Близкия и Среден Изток Робърт Мардини заяви, че трябва да се подготвят за най-лошото. Стотици хиляди души може да се преместят в следващите седмици и месеци, търсейки подслон или помощ.