Ръководителят на Държавната информационна служба на Египет Диаа Рашван заяви, че съобщенията за египетски и израелски разговори за вероятна израелска офанзива в Рафах не отговарят на истината.

Това съобщи Saudi Arab News.

"Рашван повтори позицията на Египет, която беше обявена няколко пъти от политическото му ръководство: тя е пълно противопоставяне на операция, която трябва да доведе до повече убийства, масова смърт и широкоразпространени разрушения", съобщава изданието.

Той отбеляза, че Египет е предал на израелската страна предупреждения за опасността от операцията за стабилността на целия регион. Рашван добави, че Кайро настоява за доставянето на помощи в Ивицата Газа, особено в северната част на анклава и град Газа, както и за извозването на ранените за лечение.

По-рано в сряда Axios съобщи, позовавайки се на източници, че началникът на Службата за обща сигурност (Шин Бет) Ронен Бар и началникът на Генералния щаб на Израелските сили за отбрана (IDF) Херци Халеви са се срещнали в Кайро с началника на египетското разузнаване Абас Камил и началника на Генералния щаб на египетските въоръжени сили Осама Аскар, за да обсъдят евентуална израелска операция в Рафах. Axios уточнява, че това е второто подобно посещение на висши израелски представители: предишното е било в средата на февруари.

Президентът на САЩ Джо Байдън подписа одобрения от Конгреса на САЩ пакет от законопроекти за допълнителна финансова помощ за Украйна, Израел и други съюзници: Вашингтон реши да отпусне около 26,4 млрд. долара помощ за Израел, от които 9,1 млрд. долара ще бъдат изразходвани за хуманитарна помощ.

След това израелският външен министър Израел Кац благодари на Байдън за този ход, като написа в социалните мрежи: "Нашият съюз е неразрушим. Благодаря Ви, г-н Президент." Израелският опозиционен лидер Яир Лапид също изрази благодарност за помощта.

Преговорите за прекратяването на огъня в Газа са в деликатна фаза

Преговорите за прекратяването на огъня в Газа са в деликатна фаза

С посреднчиеството на Катар воюващите страни се опитват да се справят с този препъникамък

Асошиейтед прес съобщава, че на фона на съобщенията за израелската подготовка за операцията в Рафах, ЦАХАЛ изпраща две бригади резервисти в ивицата Газа за "отбранителни и тактически мисии". Преди това частите са действали по северната граница на Израел, където базираните в Ливан бойци на Хизбула и израелските военни продължават да обстрелват взаимно позициите си.

Arab News отбелязва, че интензивността на ударите на Хизбула и ЦАХАЛ се е увеличила през последните два дни. Така за първи път бойци на Хизбула са нанесли удари по цели в Израел северно от Акра; на свой ред в сряда израелските военни са атакували околностите на селата Аита ал-Шаб и Рамия, планината Джабал Балат, ударили са ракетна площадка в село Тайр Харфа и са поразили цели на Хизбула в Аита ал-Шаб и Маркаб.

Израел бомбардира Северна Газа

Израел бомбардира Северна Газа

Това най-тежкият обстрел на района от седмици

Общо военните са изстреляли 14 ракети. Движението на свой ред заяви, че в отговор на действията на Израел е изстреляло ракети по селището Шомер, нападнало е израелски войници в селището Авиим.

Изданието на ОАЕ The National съобщи, позовавайки се на свои източници, че Катар е подложен на натиск от страна на САЩ да принуди Хамас да приеме условията на споразумението за прекратяване на огъня в Газа, изработено наскоро с участието на САЩ и Египет.

Газа прекрачва прага на глада до шест седмици

Газа прекрачва прага на глада до шест седмици

Прогноза на Световната продоволствена програма

Същевременно събеседниците на The National твърдят, че катарските власти заплашват Хамас, че ако не прояви гъвкавост в преговорите, ще изнесат офиса му от Доха, ще замразят финансовата помощ и ще откажат да помогнат за следвоенното възстановяване на ивицата Газа.

"Хамас, както и Израел, носи частична вина за прекратяването на преговорите поради своята упоритост", казва един от източниците. Предишния ден обаче говорителят на катарското външно министерство Маджид ал-Ансари отрече политическото ръководство на Хамас да планира да премести щаба си от Доха.