Европейската комисия (ЕК) реши да отложи делото срещу Холандия за ненавременното публикуване на резултатите от изборите за Европейски парламент (ЕП), за да избегне директната конфронтация с Холандското председателство, съобщи EUobserver.

Комисията заплаши Холандия със съдебно дело през май, ако публикува резултатите от изборите от изборите си за ЕП на 10 юни, три дни преди приключването на всички избори в Сьюза.

Холандците обаче пренебрегнаха предупрежденията на Комисията и публикуваха резултатите без никакво отлагане на 10 юни.

ЕК многократно повтори, че действието на Холандия е било нелегално според закона за изборите, който задължава страните-членки да не разкриват резултатите си, докато последния избирателен пункт в ЕС не бъде затворен.

Комисията обаче реши да отложи решението си относно това дали да съди Холандия до декември месец, когато изтича холандското председателство.

Междувременно стана ясно, че ЕК ще направи предложения на ЕП и на страните-членки през ноември, които целят запълването на юридическите празноти в закона за изборите преди следващите избори за ЕП през 2009г.

Не се очаква обаче холандците лесно да се огънат в предстоящите обсъждания, тъй като те приемат прозрачността на резултатите от изборите като национална традиция.