Група от експерти на ООН по химически оръжия ще започне работа в Сирия в понеделник, обяви източник от организацията за РИА Новости.

Експертите ще пристигнат в близкоизточната страна в неделя, подчерта източникът, допълвайки, че инспекцията ще продължи две седмици и може да бъде удължена според постигнатата договореност.

Екипът се очаква да посети три места, където се твърди, че е използвано химическо оръжие. Едно от местата е Кан ал-Асал в северната провинция Алепо, където правителството твърди, че бунтовници са използвали химически оръжия през март. Другите две места се държат в тайна от съображения за сигурност.

И двете враждуващи страни в гражданската война взаимно се обвиняват, че са използвали химически оръжия. Екипи на ООН нямаха възможност да посетят страната по-рано заради дипломатически неуредици с правителството.

Дамаск вече изрази готовност да гарантира достъп на ООН до Кан ал-Асал. Въпреки това от организацията изразиха желание да проверят и други райони, включително Хомс в западна Сирия, където бунтовниците обвиняват армията на Асад, че е използвала химически оръжия.

Сирия държи голям арсенал от химически оръжия като зарин, VX и нервнопаралитичния газ Табун. Дамаск не е подписвал Конвенцията за химическите оръжия.

Най-малко 100 хиляди души се смята, че са загинали в гражданската война между бунтовниците и армията на правителството от март 2011 година, според данни на ООН.